Papírnak látszó tárgy

Van egy Facebook (vagy Pinterest?) mondás, mely szerint csak olyan tárgyakkal érdemes körülvennünk magunkat, amelyek vagy szépek, vagy hasznosak. Szerintem a 21. században egyre kevésbé kell választanunk a funkcionalitás és az esztétikum között… Rengeteg kreatív designer (illetve a svédek esetén királyi sarjak is) dolgozik azon, hogy például a háztartási eszközök tökéletesen ergonómikusak legyenek (a kényelmes és biztonságos használat érdekében) ÉS szemet gyönyörködtető látványt is nyújtsanak.

 Egy tárgy, egy termék többféleképpen lehet fenntartható. Például én azt gondolom, hogy két teljesen egyforma termék közül az, amelyiket többen használják (pl. könyvtári könyv, kölcsönzött takarítógép, vagy akár szomszédok között körbejáró fúrógép, sőt, telekocsiként használt gépjármű!!!) az már fenntarthatóbb ahhoz képest, amelyiknek egyetlen tulajdonosa van. Ugyanígy, ha egy termék többfunkciós, s így megnövelt élettartamú, az is fenntartható. Ilyenek azon a gyerekágyak, amik “nőnek” a gyerekkel, vagy egy-egy átalakítható bútor (nem sikerült megtalálnom azt, amelyik vendégágy, puff vagy asztalka is lehet, attól függően, hogy mit cipzárazunk hova, ellenben itt van egy gombos darab, hasonló működési elvvel). 

De a felhasznált alapanyagok és a termék életciklus végén várható feldolgozhatóság alapján is mondhatjuk valamire, hogy környezetbarát-e vagy sem. Utóbbira példa, ha biológiai úton (hőre, fényre) lebomlik az adott dolog (pl. a mi gyógyszertárunkban olyan zacskót adnak, ami 1-2 éven belül szobahőmérsékleten is elkezd szétesni, ezzel egyrészt némi bosszúságot okozva, amikor kutyasétáltatás előtt sietve zacsit keresnék, másrészt jó látni, hogy nem beetetés, tényleg lebomlik) vagy az újrahasznosíthatóság. Egy termék akkor is újrahasznosítható, ha egyetlen újrahasznosítható anyagból készül és akkor is, ha (könnyen!!!) szétbontható újrahasznosítható összetevőkre, mint annak a telefonnak az esetében, ahol hőre oldódó rögzítést használtak, vagy a híres-neves Mirra széknél (szétszerelési útmutatóval).

S hogy mire volt ez a hosszú bevezető? 

One Ones Creative táska
Forrás: https://www.etsy.com/shop/OneOnesCreative

Ma láttam az Etsy-n egy nagyon érdekes dolgot, Tyvek anyagból készült táskákat. A Tyvek papírnak látszó, de főleg műanyagból készült szövés nélküli* textil(nek látszó… Hát szóval… anyag). A leírás szerint gyűrődik is, mint a papír (ez látszott a szatyron), viszont vízálló, szóval izgalmas dolog. Lenne. Ez a vállalkozás az Etsy-n ugyanis nagy, formátlan, dísztelen, IKEA-s sárgatáskára emlékeztető fazonú darabokat kínál… Ami nekem nem tetszik, de mindenképpen érdekesnek tűnik a dolog. (Aztán rákerestem, a DuPont fejlesztése, még 1955-ből;  mivel lélegző anyag, pl. munkaoverállokat is készítenek belőle; azt írják, nem szakad, de vágni könnyű, nem gyúlékony… itt lehet róla bővebben olvasni.) 

 Na, hát szóval így lesz egy építőiparban használt védő-szigetelő anyagból válltáska 🙂 (Najó, ez itt a képen talán mégis tetszik.)

Update: írtam a OneOnes-nak, hogy megemlítettem őket a blogomban; kiderült, hogy van Facebook oldaluk is, lengyelül tudók ide kattintsanak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.