Nyári szünetre – FutureLearn

littlesimplemoments tumblr5Az iskolaévnek vége, jön a nyári szünet, végre van idő olyasmit tanulni, amit nem kötelező, de nagyon érdekli az embert.
 Több egyetem is indít ilyenkor (is) ingyenes online kurzusokat, az én kedvencem a FutureLearn, ahol brit intézmények (főleg a Nottingham-i Egyetem) tanáraitól lehet tanulni.
 Tavaly így “hallgattam” egy kurzust a fenntarthatóság és a közösség kapcsolatáról, de nagyon sokféle téma közül lehet válogatni. 
 Néhány hetes képzésekről van szó, általában 4-8 órányi heti ráfordítást igényel; az én kurzusomban voltak írott cikkek, videók, és egy-egy hanganyag is. (A videóhoz és a hanganyaghoz, úgy emlékszem, minden esetben volt csatolva szövegkönyv.) Egy másik kurzus pedig, amit hallgattam, az online vállalkozásokról szólt, és egy nagy esettanulmány volt az egész, érdekes, de kemény is, sok kidolgozandó feladattal. Amiket én nem csináltam meg, főleg azért, mert nem volt rá időm – viszont bármikor vissza lehet nézni a kurzusokat, a segédanyagok is korlátlanul elérhetők, szóval lehet, hogy idén nyáron még visszatérek a félbehagyott leckékhez.

 Ami érdekes még a FutureLearnben, hogy van fórum, külön a kurzusokhoz, és a leckékhez is. S a leckék végén általában van egy “Discuss!” jellegű kérdés, amire aztán jönnek is a hozzászólások – a világ minden részéből. Ez nagyon érdekes. A fenntarthatóságos kurzusban pl. egy nyolcvan éves ausztrál nő tett egy olyan megjegyzést, amitől még most is “ráz a hideg”. (Valahogy a Föld mint bolygó elpusztulásáról volt szó, és ez a hölgy azt mondta, hogy minden, aminek van kezdete, annak van vége is. S ez nekem amúgy is egy beláthatatlan téma, de addig nem gondolkodtam azon, hogy igen, kellő távolságból nézve a Föld létezése is csak egy esemény a sok közül, amit megelőzött és követ majd sok hasonló. Tulajdonképpen az emberi lét nagyon pici, nagyon törékeny, és nagyon jelentéktelen dolog.)

 Összefoglalva tehát, szerintem azért jók ezek a kurzusok, mert rengeteg téma közül lehet választani; olyat, ami nagyon érdekel, és a meglévő tudásunkat szeretnénk bővíteni, vagy olyat, ami pont azért érdekes, mert soha nem foglalkoztunk még vele. És a közösség rengeteget tesz hozzá. Volt egy olyan discuss kérdés, hogy kinél mi a helyzet, hogyan formálta át az épített környezet a természetit. Mik tűntek el azért, mert az embereknek kellett a hely, vagy mi az, amit megóvtak a terjeszkedés közben is. Érdekes, na. 

 Ezt pedig a Facebook-on osztottam meg a héten, akarok majd erről is írni, csak még gyűjtöm az információkat.

(Az illusztráció a Tumblr-ről.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.