Gamification és a Volkswagen

A gamification most eléggé népszerű téma a multinacionális vállalatok körében, pedig nem annyira új dolog. (Igaziból az alkalmazása új, hogy most vállalati hűség, illetve toborzás-kiválasztási célokra is használják.)

Ami mindig is lényeges volt, hogy olyan dolgokat tesz játékossá, amik eredetileg nem azok, és ezzel a játékossággal és/vagy az emberekben szunnyadó (vagy inkább parázsló?) versengés felkeltésével bizonyos cselekvésekre ösztönöz. Rengeteg példát lehetne hozni erre, s főleg a közelmúltból, én viszont most egy régebbi kampányt szeretnék feleleveníteni.

 Ezt a videót biztosan sokan ismerik:

 A Volkswagen kampányában játékos ötleteket küldhettek be az emberek, bármilyen formában (videóval, rajzzal, szövegesen leírva), aztán lehetett szavazni, s végül a legjobb ötletet megvalósították. Az is lényeges volt, hogy valamilyen negatív dolgon változtasson az ötlet, játékosan. A kampány főoldalán a kiemelt videók a mozgólépcsőn túlzott használatán kívül például a szemetelés csökkentésére kínálnak alternatívát, illetve a nyertes ötlet a gyorshajtás visszaszorítására talált ki egy olyan lottót, amelyben a sebességet betartók között sorsolják ki a gyorshajtók által befizetett bírságot.

 Lehet, hogy az ebem miatt, de nekem nagyon tetszik ez a fajta szemlélet – ahelyett, hogy bosszankodunk vagy rendeleteket és bírságokat szabunk ki a negatív cselekvésekre, kitalálunk valamit, ami a helyes viselkedésre ösztönöz. S ha már szemétszedés – ma a hiperben a biztonsági őr frissen fürgén fiatalosan úgy felkapott egy szélsodorta csokipapírt, hogy csak na. Szólhatott volna a vevőszolgálaton, hogy hívjanak takarítókat a bejárathoz… de nem, sitty-sutty, elintézte. És még vigyorgott is hozzá, jó volt.

 Na, s szóval hogy ez érdekes kérdés, hogy ha leültetnék embereket, hogy mit szeretnének megváltoztatni, mondjuk a lakóhelyükön, s arra milyen játékötlet jut eszükbe, akkor tudnának-e mondani egyet-kettőt. Én szinte biztos vagyok benne, hogy igen. Nekem 15 másodpercnyi gondolkodás után az a korábban már itt a blogon is említett kóborkutya itató-etető jutott eszembe, ahol műanyagpalackokat kell bedobni, s cserébe kijön egy adag kutyakaja. Ezt én úgy alakítanám át a helyi igényekre, hogy a kutyagumiszedő szemetesek adnának a bedobott csomagok után egy-egy jutalomfalatot. Szerintem a legtöbb gazdi megtenne ennyit az ebéért – s a város teli lenne tiszta parkokban nyargalászó boldog kutyákkal. És ez még csak az első ötletem volt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.