Nyert a haris, avagy mit jelent az év madarának lenni

Egyszer készítek egy listát a legjobb oldalakról, amiket érdemes követni, ha érdekes, az ember lelkének jól eső tartalmakat szeretnénk olvasni. A Facebook-on az egyik kedvencem a Kapanyél blog oldala, erről már írtam, hogy ha reggel az ő posztjukkal indul a hírfolyamom, akkor már szép lesz a napom. A másik az MME, vagyis a Madártani Egyesület oldala. Nem vagyok nagy madaras, háromfajtát ismerek nagyjából (vadliba*, strucc, páva), de nagyon szeretem, ahogy folyamatosan “kapom” tőlük az érdekes cikkeket. Valószínűleg nem könnyű természetvédelemmel foglalkozó egyesületnek lenni, szélmalomharcot vívni a természeti örökségért, ÉS közben még olyan honlapot is működtetni, ami vonzó az érdeklődők számára – szerintem az MME ezt nagyon jól csinálja. Érdekes, fontos tartalmaik vannak, remekül megírva, szuper videókkal. 

 Néhány hete lehetett szavazni Az Év Madarára, három “láthatatlan tyúk”, vagyis olyan tyúkmegjelenésű madarak közül, akik azért ritkán kerülnek szem elé. Itt lehet – és érdemes – olvasni a három jelöltről, a harisról, az ugartyúkról és a fürjről. S hogy miért kell felhívni a figyelmet ezekre a madarakra, azon kívül, hogy klassz, ha az ember ismeri a körülötte élő állatokat – hát azért, mert az agrárgazdálkodás során veszélyeztetjük őket. Az MME rögtön meg is fogalmaz olyan eljárásokat, amik mindkét félnek jók, vagyis megint nem az az egyetlen megoldás, hogy az emberi tevékenységet be kell szüntetni – van mód rá, hogy úgy folyjon a gazdálkodás, hogy közben a talajlakó madarakra – és az élőhelyükre, a táplálékukat jelentő rovarokra – is vigyázunk.

 Szóval ő a nyertes, a 2016-os év madara.

  S amit az MME vállal:

 “Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja kidolgozza azokat az ajánlásokat, amikkel a gazdálkodók segíthetik a fészkelőállomány védelmét, elkészíti a harist bemutató szóróanyagokat, illetve elkezdi szervezni azt az országos rendezvénysorozatot, melynek keretében éjszakai hariskereső túrákat szervezünk jövő tavasszal.”

 Szerintem jól hangzik…!

 (Bár nem vagyok benne biztos, hogy nem ugornék nagyot, ha egy ilyen éjszakai túrán megszólalna mellettem egy haris.)

 

* reggeli kutyasétáltatáskor láttam egy csapatot, egészen őszies hangulatom lett tőle

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.