Diesel autók és összeesküvés elméletek

fenntartható cafeblog volkswagenAlig két hete emlegettem a németeket, az üzemanyag adójukat és a hatalmas állami támogatást, amivel az elektromos autók elterjedését ösztönzik. Erre a héten nagy botrány tör ki, azt mondják, hogy a diesel Volkswagenek károsanyag kibocsátás-adatait meghamisították, nagy perekre, talán az egész iparágat sújtó visszaesésre lehet számítani.

Több gondolatom is van a témában, az egyik az, hogy szerintem a dízelautók mindig is egy kicsit túl voltak PR-ozva, annyival nem környezetbarátabbak – “a dízelmotor a benzinessel ellentétben jelentős mennyiségű kormot és nitrogén-oxidot bocsát ki”. Az origó cikkében van egy olyan félmondat egy magyar szakembertől, hogy az előírásokban szereplő számokat a jelenlegi technikai fejlettség mellett nem is tudnák hozni a dízelmotorok, egyszerűen elértek egy határt, aminél nem tudják környezetkímélőbbre fejleszteni őket.
 Ami nekem kicsit fura, hogy most mindenki rettenetesen fel van háborodva és perelni akar. Autókról beszélünk. Nagyon őszintén. Fel tudja fogni egy átlagvásárló, hogy mit jelent az a különbség a károsanyag-kibocsátásban, amit ő hitt, amikor megvásárolta az autóját, és a valódi értékek között? Ha fel tudja fogni, tényleg jobb lesz neki, ha pénzt kap? Ha valóban olyan őrületesen kétségbeesik a tudtán kívül okozott környezetterheléstől, nem az lenne a logikus, ha azonnal, esze nélkül menne fákat ültetni? Érdekelne, hogy hányan fogják megtenni azok közül, akik károsultnak érzik magukat. Természetesen csúnya dolog félrevezetni az embereket. Csúnya dolog iszonyú jól meggazdagodni az emberek félrevezetéséből – de ha innen közelítjük meg a dolgot, akkor a Volkswagen esete még egészen lájtos. 
Fura ez a világ.

 Aztán eszembe jutott az is, nemrég olvastam egy szuper cikket arról, hogy milyen éretlen és veszélyes dolog szeretőt tartani, és titkolózni – már abból az aspektusából a dolognak, hogy ha mondjuk az ember befolyásos cégvezető, vagy politikus, akkor simán zsarolhatóvá válik pusztán azért, mert fél a házastársától, és olyan üzleti vagy politikai döntéseket fog hozni, aminek végső soron beláthatatlan következményei lehetnek, mondom megint, pusztán azért, mert nem vállalja a felelősséget a magánéletéért. Nem az én gondolatom, de nyitott vagyok rá.

 S van itt még valami, az irodában történt a héten. Kolléganő, kisgyerekes anyuka, nagyon ki volt akadva azon, hogy milyen királyi ellátást kapnak a menekültek, miközben 20 ezer gyerek éhezik ma Magyarországon. Tényleg látszott szegényen, hogy a szíve szakad meg. Mondtam neki, hogy megértem, és igaza van. Rettenetes dolog, hogy gyerekek éheznek, és még csak nem is egy Isten háta mögötti afrikai ország vagyunk, hanem Európa szívében, egy fejlett ország. De nézze meg, hogy ezek a gyerekek nem azért éheznek, mert a menekültek rendes(?) ételt kapnak. Ezek a gyerekek akkor is éheztek, amikor sehol nem voltak a menekültek, tavaly, tavaly előtt, évek óta “téma” ez. És akkor egy pillanatra lépjünk hátra, és nézzük meg, hogy mennyire szemét dolog most ezt a két tényt – a gyerekek éheznek, a menekültek jó kaját kapnak – egymás mellé tenni. És mekkora felelőssége van egyrészt a hivatalos információ forrásoknak, újságnak, rádiónak, tévének, politikusnak, meg a nemhivatalos tartalomlétrehozóknak is, amikor leírnak bármit is – a maguk szemszögéből. És ugyanakkor a legújabb kedvenc blogomon kitaláltak valami egészen egyszerű, és szuper dolgot, hogy megoldják az éhező gyerekek ügyét. És ez tök jó. Hogy eszükbe jutott, hogy dolgoztak vele, és hogy erre használják a bloggal elért népszerűségüket.

 Végül, nagyon hivatalosan szakmailag az is érdekelt, hogy mit kommunikál a Volkswagen a magyar honlapján az ügyről. Diszkréten levágták Martin Winterkorn fejét.

Szuper képek arról, hogy a fák jobban tudják.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.