Automatizált otthonok

Sok-sok érdekes dologgal találkoztam az elmúlt hetekben, egy részét megosztottam a Facebook-on, más részét tartogattam, mert hosszabban szeretettem volna róluk írni.

De mielőtt még nagyon belelendülnék, mutatom, hogy milyen csodát láttam a hétvégén, amikor a csudálatos ebzettel és egy kedves barátommal túráztunk:

Tatabánya 20 2015 gomba

Most egyébként nem csak az erdőben, és a kertünkben, de a városban is igen sok gombához volt szerencsém – ez nekem új. Azt hittem, hogy a gombák érzékenyek a városi levegőre, de úgy látszik, hogy nemcsak ebben vagyok kicsit lemaradva. Amikor a kolléganőimnek meséltem a véletlen feltalálásomról, a WeMo-ról, egy olyan termék- és szolgáltatáscsomagról, amivel távolról irányíthatjuk a háztartásunknak, a szemük sem rezzent. Mármint a kolléganőimnek. Ez tényleg ennyire szokványos lenne, hogy két kattintással összekötöm az okostelefon helyadatait, meg az otthoni fűtést, hogy amikor nap végén elindulok haza – otthon bekapcsol a kazán? A wifin keresztül irányítható konnektor vagy villanykörte még csak-csak, nade az időjárás-alkalmazással kommunikáló locsoló-rendszer már a hovatovább netovábbja.
S technológiai szempontból ez tök szuper, de nekem rögtön az is eszembe jut, hogy nem szeretném, ha felügyelet nélkül működnének a háztartási gépeim – elég egy pici hiba a rendszerben, és kacsaúsztató lesz a kertből, vagy szauna a házból. (Bár én valószínűleg kissé paranoiás vagyok, mert valahányszor szirénát hallok a munkahelyemen, az az első gondolatom, hogy kihúztam-e a vasalót, a második meg, hogy elzártam-e a mosógép csapját. Ez utóbbira egyébként van nagyon klassz biztonsági szelep.)

Szóval, bár légdeszkánk még nincs, néhány automatizmust simán bevezethetünk az életünkbe, például az IFTTT.com oldal segítségével. Ez egy nagyon brutális dolog. Én igaziból a munkámmal kapcsolatban hallottam róla – ha több kommunikációs csatornát is használunk, az IFTTT-n be lehet állítani, hogy ne nekünk kelljen egyesével feltöltögetni őket, hanem, ha például új cikket jelentetünk meg a honlapon, annak a linkje automatikus kerüljön ki a céges Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest vagy Google+ oldalunkra is. Igen ám, de ez az oldal nem áll meg itt, mindenféle alkalmazás összekapcsolása elérhető, akár annak érdekében is, hogy egészségebben éljünk, vagy ápoljuk a kapcsolatainkat. Mondjuk, ez utóbbi esetében vannak fenntartásaim, de az aranyosan hangzik, hogy a legfrissebb szelfijeimet simán ráküldhetem a nagyi nyomtatójára. Meg, ha gyerekeim lennének, lehet, hogy örülnék egy olyan alkalmazásnak, amin követni tudom, hogy éppen merre csavarognak a városban. És, ha kamaszgyerek lennék, lehet, hogy beállítanám a szüleim telefonján, hogy e-mail értesítőt kapjak, ha elindulnak haza – hogy tudjam, mikor kell lekapcsolni a TV-t, és okos arccal elmélyedni a tanulnivalómban.

S ha már modern otthonok, néhány hete mesélte a szuper francia-tanárnőm, hogy abban a lakóparkban, ahol ő lakik, geotermikus fűtés van. Ezen egyrészt nagyon belelkesültem – szeretem az ilyet, na. Magyarországon jól el vagyunk látva hőforrásokkal, tök jó, ha ki is használjuk őket – másrészt meglepett, hogy semmilyen információt nem találtam erről a neten. Úgyhogy erről sajnos nem tudok részletesebben mesélni – viszont nagyon örülnék, ha a bármilyen energiatakarékos vagy megújuló energiaforrásos vagy más módon fenntartható laköközösségben lakók írnának nekem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.