Fenntartható karácsony 2015.

Már csak alig két hónap van a karácsonyig, úgyhogy itt az ideje, hogy leüljünk, és komolyan beszéljünk róla! 

Najó, fát díszíteni talán még ráérünk egy kicsit, de azért addig is – beszéljünk a karácsonyi macskáról!

 Néhány napja írtam róla, hogy mennyire szeretem a mondákat, mítoszokat, és hogy szeretek ezeken keresztül megismerni különböző kultúrákat. (S ugyanakkor, néha találok ilyen blogbejegyzéseket is, amik meg az aktuális, élő hagyományokat mutatják meg. Ilyen blogbejegyzés volt Nótár Ilona írása az édesanyja temetéséről is.) Valahogy ez nekem annak a koncepciónak a része, hogy a világ elképesztően érdekes és sokszínű hely, de azért is fontos megismerkednünk a (szűkebb és tágabb) környezetünkkel, mert amit ismerünk, attól nem félünk

 Szóval akkor karácsonyi macska, vagy jólaköttur. Izland. Of Monsters and Man. Aki látta az előző album videóklipjeit, annak feltűnhetett, hogy mennyire sötétek, teli vannak szörnyekkel és varázslattal. Hát, a karácsonyi macska sem egy kedves puha cicamica – valójában az a helyzet, hogy Izlandon mindenki kap legalább egy zoknit karácsonyra, mert ha nem kapnának semmilyen ruhaneműt, a karácsonyi macska megenné őket. Ez ugye elég durva, de a hagyomány része. És az eredete tulajdonképpen mindent megmagyaráz – a régi időkben a földesurak adtak ruhaneműt azoknak a munkásaiknak, akik jól dolgoztak, s igencsak jól kellett dolgozni, ha karácsony előtt mindennel végezni akartak, leginkább a gyapjú feldolgozása és a kötött holmik elkészítése volt sürgető.
 Tehát, a munkások dolgoztak, mint az eszelős, a ruhák elkészültek, lehetett vinni a piacra és becserélni más holmikra, illetve a földesúr is boldog volt, úgyhogy adott a munkásainak is szép új gúnyát karácsonyra, és senki nem vitt el a karácsonyi macska.

Akiről egyébként itt is van egy bájos kép:

jolakötturin fenntarthatóság karácsony

Forrás: ezen a linken lehet olvasni az izlandi karácsonyi hagyományokról, a negyedik bekezdésben, és a Christmas clothes résznél.

A képet a Pinteresten találtam, linkelem az egész találati listát, mókásak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.