Szelektíven a panelben 2.

A tavaszi gardróbrendezés és a minimalista ruhatár találkozásánál kiselejtezett ruhák tornyosulnak. Pár hete nagyvonalakban átszaladtam a szekrényemen, és egyetlen szempontot figyelembe véve szortíroztam a ruhákat: kivettem mindent, ami kényelmetlen. Túl bő, túl szűk, kinyúlt, összement, vagy egyszerűen csak a színével nem stimmel valami.

Eddig többé-kevésbé könnyen ment a dolog, a nehézségek itt kezdődtek. Különválogattam, hogy mi az, amit jó szívvel elajándékoznék, mert tényleg nincs vele semmi baj, csak én nem szívesen hordom már. Ezt a kupacot el kellene juttatnom a Vöröskereszthez vagy a helyi családsegítőhöz (ami ráadásul nincs is messze, csak amíg nem írom be a naptáramba, simán halogatom a dolgot).
 És van egy másik kupac is, a kidobásra ítélt holmiké.
 Vagyis, olyan holmiké, amikből még simán lehetne szőnyeget csinálni – Ella kutya például biztos nagyon örülne egy gazdiszagú hencsergőnek – csak én most egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy belátható időn belül fogom magam, nyesedékekre vágom a régi pólóimat, aztán nekiállok horgolni. Vagy szőni, pláne.

t-shirt rug fenntarthato.cafeblog

 Aztán úgy alakult, hogy be kellett szaladnom az H&M-be, és megakadt a szemem a szóróanyagukon. Valahol mintha már hallottam volna róla, hogy náluk le lehet adni használt ruhákat – és tényleg: mindenféle ruhát és lakástextilt átvesznek, állapottól függetlenül.
 A még hordhatóakat aztán eredeti funkciójuk megtartásával hasznosítják újra (valószínűleg az Unicefen keresztül, ezt nem részletezték a szóróanyagban, de a lenti ábra alapján ez tűnik logikusnak) a romosabbakat pedig alapanyagként. Amiből már törlőkendőket se lehet csinálni, azt egészen felcafatolják, és a szálakból csinálnak például autószigetelést.
 Úgy tűnik, hogy nagyon komoly rendszert alakítottak erre, klassz, hogy a ruhák teljes életciklusával foglalkoznak, nem csak az előállításuk körülményeivel. (Ha még az akasztóik is papírból lennének…!)
 Ide kattintva elérhető egy angolnyelvű videó is a kezdeményezésről; nagyon kreatív egy kisfilm, nyelvtudás nélkül is érdemes megnézni.

Itt pedig az látható, hogy eddig mennyi ruha gyűlt össze. Minden leadott kilogram ruha után az H&M 0,02 eurót adományoz helyi segélyszervezetnek (a legtöbb helyen az Unicefnek, de pl. Indiában a Water Aidnek, ez is milyen érdekes).

hm ruhagyűjtés fenntarthato.cafeblog

 Szóval, ha nem tudjuk vagy nem akarjuk elajándékozni azokat a ruhákat, amiket már nem szeretnénk hordani, vigyük be a legközelebbi H&M-be!

Pólószőnyeg