11. kihívás, PIROS húsmentes hétfő

Itt van március első húsmentes hétfője, s a tavasz és az egyre több friss zöldség és gyümölcs örömére ebben a hónapban minden hétre egy-egy színt választottam, aminek szerepelnie kell a tányéron. Az első szín a piros, így a mai menüben lehet például paradicsom, piros (kaliforniai) paprika, esetleg piros alma, eper vagy vörösáfonya – határeset a retek, alternatívan értelmezett megoldás a vöröshagyma.

piros húsmentes fenntarthato.cafeblog

 

A hét kihívása pedig, ahogyan márciusban minden kihívás, a vízhez kapcsolódik. Az a feladat, hogy próbáld ki valamelyik háztartási tisztítószered környezetbarát alternatíváját. Mosószer helyett mosódió, vagy mosószóda, üvegtisztító vagy vízkőoldó helyett ecet, felmosószer helyett olíva olaj és citromlé
 A háztartásunkban használt vegyszerekkel az a gond, hogy visszakerülhetnek a természetes vizeinkbe. Elvileg persze nem, gyakorlatilag mondjuk azt, hogy jobb félni, mint megijedni. A vegyszerek egy része “csak” méreg az élővilág számára, és fajpusztulást okoz. Rosszabb esetben a talajvízzel keveredve visszaszivároghat az élelmiszerként fogyasztott zöldségekbe, gyümölcsökbe, gabonákba… A másik részük ezzel szemben, különösen a foszfátok, műtrágyaként viselkednek. Ez megint csak felborítja az ökológiai egyensúlyt – ezek az anyagok okozzák a vizek elalgásodását, ami pedig oda vezet, hogy a vízfelületen túlburjánzott növényzet elzárja a napfényt és az oxigént a víz alatti fajoktól. Ez sem egészséges.
Bár ezek nagyon komoly kérdések, semmiképpen nem az a célom, hogy pánikot keltsek – Magyarország elég jól áll csatornázottsággal, szuper szennyvíztisztító telepeink is vannak, – egyszerűen csak nézzünk körül, és ha tehetjük, csökkentsük a (szenny)vizeink terhelését! 

laundry soap fenntarthato.cafeblog

 Saját tapasztalatom szerint a mosódió ugyanúgy működik, mint egy jó minőségű mosószer, – nálam a fehér rongyszőnyegek mosása a kritikus, a lábtörlő-hanyagoló kutyus miatt, – nem látok különbséget ahhoz képest, mint amikor szintetikus mosószert használtam. Az ecetes ablakmosás is rutinszerűen megy, spriccelős adagolóban tartok egy ecetes-vizes keveréket, és az ablakra, de vízköves mosogatóra, fürdőszobacsempére is szoktam használni. (Sőt, a fent nevezett ebzet vizestálját is időnként ecettel szoktam átmosni – nálunk nagyon kemény a víz.)
 A felmosáshoz használtam már mosószódát – ez is rendben volt, semmi extra, az olívaolajos-citromos padlófelmosás viszont még nem próbáltam, így nekem ez lesz a heti kihívásom – kíváncsi vagyok, szebb lesz-e tőle a parkettám!

oliveoil lemon fenntarthato.cafeblog

Piros zöldségek

Vegyszermentes háztartás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.