FEHÉR húsmentes hétfő – csak ha akarod

Szokások találkozása, avagy most akkor húsmentes hétfő van, vagy húsvét hétfő? Nálunk a húsvéti ünnepek legfontosabb (ha nem az egyetlen) rituáléja a közös reggeli – tojással, salátával, és sonkával. Ütközik ez a húsmentes hétfővel?
 Az attól függ. Ha a húsmentes hétfő egy fenntarthatósági dogma, aminek a megszegése azonnali kitagadással jár, akkor jó lenne minden körülmények között ragaszkodni hozzá.
 Ha azonban a húsmentes hétfő célja az, hogy csökkentsük a húsfogyasztásunkat, s ezzel az ökológiai lábnyomunkat, s tesszük mindezt belső motivációból, a bolygó erőforrásainkat kíméléséért vagy a következő generációk sorsáért érzett felelősségtudatból – szóval, akkor a hangsúly a húsfogyasztás csökkentésén van, ami a hét bármelyik napján ugyanolyan jól működik.

 Egy-egy új szokás elsajátításánál nagyon hasznos tud lenni a szigorú menetrend követése – minden nap azonos időben elmenni futni, minden este elalvás előtt olvasni fél órát, minden étkezés előtt meginni egy pohár vizet vagy minden reggeli fogmosáskor bevenni a C-vitaminunkat. Ezek a “szabályok” segítenek a napirendünkbe építeni az új szokásokat – olyan szokásokat, amik jó esetben növelik a jól-létünket, nem pedig korlátoznak bennünket.

gomba fenntarthato.cafeblog

 Szóval, a heti húsmentes hétfő színe a fehér, a karfioltól a karalábéig, a jégcsapretektől a  fokhagymáig, a fehérbabtól a spárgáig itt is akadnak azért zöldségek, amiket (szólóban, vagy más színekkel kiegészítve) a kihívás keretében a tányérunkra tehetünk. És játszanak a tejtermékek, sőt, a tojás is – de csak akkor, ha szívesen esszük őket.

 Spárga
 Gomba

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.