Első áprilisi heti kihívás: Vásárolj a piacon!

Áprilisban a szűkebb értelemben vett környezetvédelem a téma, s ennek egyik fontos lépése a kevesebb szemét termelése. Nagyáruházakban sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy zöldség és gyümölcs vásárlásakor vékony műanyagzacskókat használjunk – a piacon viszont a legtöbb standon “pucéran” is lemérik, amit kérünk, s aztán már rakhatjuk is a saját szatyrunkba/ kosarunkba.

Ezen a héten tehát a műanyagzacskó-kímélő vásárlás a feladat – például úgy, hogy piacra megyünk vásárolni. Az is a piac mellett szól, hogy ott helyi termelőket, a helyi gazdaságot támogathatjuk a vásárlásunkkal, s a termékek is közelebbről érkeznek, vagyis kevesebb üzemanyagot használtak a szállításukhoz, mint az import árukéhoz.

vegetable butcher fenntarthato.cafeblog

Gordon Ramsaynek volt egy olyan műsora, ahol csődközelbe került éttermeket segített újragondolni – tudják, ennek a főcímében vetkőzött – és abban még ő is állandóan azt mondogatta, hogy ki kell használni a helyi adottságokat – a tájra jellemző friss zöldségekből kell főzni ahelyett, hogy a világ másik feléről származó fagyasztott vagy konzerv alapanyagokat használnánk. 
 A piacon való vásárlás, a tapogatás, szagolgatás, esetleg kóstolgatás ráadásul ráhangol az evésre, és ez igen fontos dolog. Tavaly januárban hallottam egy szuper előadást egy végtelenül szimpatikus orvostól, aki az egészséges életmódról és a táplálkozásról beszélt úgy, hogy egy pisszenést nem lehetett hallani a teremben – az ember azt gondolná pedig, hogy lerágott csont a téma. Na, és ő annak a fontosságáról beszélt, hogy amikor főzünk, akkor rákészülünk az evésre, és nem csak “lélekben”: a testünkben is emésztést segítő folyamatok indulnak be. Az itt a kulcs, hogy ehhez idő kell, és amikor valamilyen készételt (hah, kényelmi ételt) bedobunk a mikróba, és aztán 2 perc múlva már esszük is, akkor nem adunk időt a testünknek, hogy felkészüljön; talán le is terheljük, de hogy a tápanyagok nem tudnak olyan jól felszívódni, az igen valószínű.

 Összefoglalva tehát, ezer érv szól a heti kihívás mellett, nem is maradt más hátra, mint – előre! 

Olasz piac

Zöldséghentes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.