A világ leghíresebb halpiaca – beszélhetünk egy kicsit a munkáról?

A heti kihívás margójára mindenképpen odakívánkozik a világ leghíresebb halpiacának a története – amiből szervezetfejlesztési módszertan is lett, olyan, ami egyformán jól működik a halaskofák és a halszálkamintás öltönyös üzletembereket világában. A FISH módszer ugyanis valójában a hozzáállás jelentőségéről szól. 
 A halpiacon dolgozni nem egy leányálom – korán kell kelni, minden hideg és nyirkos, a halak csúsznak, esetenként kellemetlen szagúak, és a belsőségeikkel is akad dolga az embernek. Viszont vannak, akik mégis itt dolgoznak, a seattle-i halpiacosok meg egyenesen azt találták ki, hogy világhírűvé fogják tenni a vásárcsarnokukat. Például azzal, hogy dobálják a vásárlók feje fölött a halakat… 

pike place fish market fenntarthato.cafeblog

A siker titkát nagyon egyszerű összetevőkkel határozták meg: hozzáállás, elmélyülés, minőségi kiszolgálás és játék.
 Az itt dolgozók minden reggel úgy állnak neki a munkának, hogy a világhír lebeg előttük célként. Ennek érdekében 100%-osan odateszik magukat, hiszen egy világhírű halpiacon nem lehetnek unott kofák, de nem lehet romlott áru sem. Fontos az is, hogy jó hangulatban teljen a munka, sok a játék, közvetlen a hangnem – de arra is figyelni kell, hogy a vevők ugyanolyan jól érezzék magukat, mint az eladók. Ezért kiemelten fontos a kiszolgálás minősége, a vevők bevonása a játékba, vagy egy-egy jó szó, kedves gesztus feléjük.

 Nagyon érdekes, hogy ezek az egyszerű szabályok milyen jól tudnak működni – gyártócégektől kezdve a szolgáltatószektorig mindenféle területen. Szerintem még úgy az átlagos hétköznapokban is. Végezd a dolgod teljes odaadással, és törődj a körülötted élőkkel – nem tűnik olyan bonyolultnak.
 Az meg, hogy ezek az emberek tényleg elérték a céljukat, és világhírű lett a Pike Place Halpiac, csak hab a tortán. (Most látom csak, hogy musicalt is csináltak róluk?!)

Repül a hal a piacon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.