Fenntartható nyaralás

Ritkán tévézek, de időnként szuper műsorokba futok bele – ilyen volt az Etikus turista (The Ethical Hedonist) is, ami egyrészt remek utazós magazin, másrészt azt mutatta be, hogy Az Év Fénypontja, a kifejezetten pihenési szándékkal kivett szabadság is kerülhet úgy eltöltésre, hogy közben odafigyelünk a bolygóra, óvjuk a természeti és kulturális értékeket.

alpakka fenntarthato.cafeblog

Én az equadori epizódot láttam, amiben volt például alpakka nyírás (egy állat szőréből nagyjából egy pulóvert lehet készíteni, ez is kiderült) és kirándulás a dzsungelbe, ami tocsogott az illegálisan odavezetett olajszennyezésben. Megismerni egy országot valószínűleg úgy lehet igazán, ha a turisták számára kialakított övezeteket elhagyjuk – részt veszünk egy-egy, csak az adott térségre jellemző tevékenységben, és nem fordulunk el a társadalmi vagy környezeti problémáitól sem. 

 Aki nyitott az organikus gazdálkodásra, és szívesen töltené úgy a nyári szabadságát, hogy közben egy farmon dolgozik, annak remek lehetőségeket kínál a WWOOFing. A WWOOF az “organikus gazdálkodási lehetőségek az egész világon” rövidítése, és tulajdonképpen egy adatbázisról van szó. Organikus farmok keresnek önkénteseket, akik legalább két hétig vállalják, hogy dolgoznak náluk – cserébe koszt és kvártély jár.

A wwoofing remek módja a világ, különböző emberek, kultúrák és gazdálkodási módok megismerésének – és a sokunk számára mindennapi, városi élettől homlokegyenest eltérő élettempót és felfogásokat megtapasztalni. 
Ugyanakkor Magyarországon is vannak fogadó gazdaságok, az én egyik kedvencem a bakonybéli apátság. Ők is 1-2 hétre keresnek önkénteseket: gyógynövényeket gyűjteni, gyomlálni, feketeribizlit szedni – idillien hangzik. De szerepelnek családi gazdaságok is a listán – olyanok is, ahol állatok vannak, és olyanok is, ahol lekvárokat és chutney-kat készítenek. 
Így aztán, akár itthon is kipróbálhatjuk magunkat önkéntes napszámosként; egyáltalán nem kell messzire mennünk, hogy a természettel tökéletes harmóniában élő, gazdálkodó emberekkel találkozzunk… akik akár mi is lehetnénk…

gyógynövény fenntarthato.cafeblog

Foltos malacok

Koszorús alpakka

Száradó gyógynövények

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.