Augusztus, eddig

Egészen ősz lett.

Nekem ez a kedvenc időjárásom, a ragyogó kék ég, meg a hűvös levegő, de azért az egy kicsit durva, hogy reggel a zöldséges előtt elsuhanva láttam vagy két rekesz szilvát kitéve.

 Az elmúlt hetek meglehetősen sűrűek voltak, elég sok rossz feszültség gyűlt össze körülöttem. Nagyon kevés energiám volt – amivel az a baj, hogy ilyenkor rosszabbul is eszem, és a stresszoldó gyakorlatokhoz sincs türelmem, tehát egyre rosszabb lesz a helyzet. Ami segít az ilyen időszakokban, az két elég fontos kapaszkodó-gondolat: az egyik, hogy “minden elmúlik”, és ez vonatkozik a kifacsart, cudar hetekre is, a másik, hogy “rendben van”: rendben van az is, ha főétkezésként sütit eszem két hétig, és az is, ha minden délután alszom 1-2 órát, mert ki vagyok merülve.

Hétvégente tudtam töltődni – valójában két hétvége kellett ahhoz, hogy visszabillenjek a saját egyensúlyi helyzetembe, és megint azt érezzem, hogy oké vagyok. 

gesztenye fenntarthato.cafeblog

 Fenntarthatóság tekintetében: mostanában több dolgot is meg kellett javíttatnom – a laptopomat, a biciklimet, és néhány csapot. Az első kettő esetében fel sem merült, hogy másikat vegyek, csak kisebb hibájuk volt, s noha sem a laptop, sem a bicikli nem mai darabok, remekül szolgálnak, nem tervezem lecserélni őket. Ja, mondjuk Linuxom lett.
 Aztán elolvastam a Minimalistákat, és még egy könyvet, amit egy kedves barátom* ajánlott (és amit valószínűleg nem vettem volna le magamtól a polcról, mert kevés a bizodalmam a kortárs magyar szerzők iránt).
 Kiültettem otthon, vidéken, a kertbe azénrózsámat. Több, mint egy évig volt szobarózsa, itt az ideje, hogy visszatérjen a gyökereihez (bocsánat, nem lehetett kihagyni). Időközben kaptam új szobarózsát, ami… hjaj. De ha már itt van, felnevelem őt is. A panelcitromaim lassan de biztosan nőnek, az aloe meg szapora. Ó, és anyukámnál karambolos lett valami pozsgás tünemény is, és a letörött hajtásait megkaptam (naná!), úgy tűnik, abból is lesz valami.

azénrózsám2 fenntarthato.cafeblog

Jobbra, nagyon közel, a tövénél látható a kicsinye - ő azóta bújt ki, hogy pár hete átültettem a nagyobb gyerekeket.
Jobbra, nagyon közel, a tövénél látható a kicsinye – ő azóta bújt ki, hogy pár hete átültettem a nagyobb gyerekeket.

Ugyancsak fenntarthatósági téma a szemeteszsák nélküli életem – mostmár kb. egy hónapja nem használok szemeteszsákot, helyette újságpapírt teszek a szemetesbe. Az aljára dupla réteget, az oldalára szimplát. Aki szeretné cifrázni, annak van itt egy kis videós útmutató. Tapasztalataim szerint semmivel sem macerásabb levinni egy szemetest, mint egy szemeteszsákot, legfeljebb csak annyi különbség van, hogy a szemeteszsákot kutyasétáltatás előtt is le tudtam vinni (vagyis levittük, a kutyával, bedobtuk, aztán mentünk sétálni) míg a szemetessel vissza kell menni a lakásba, tehát ez inkább kutyasétáltatás utáni feladat. Tisztítani sem kell sűrűbben (én általában a fedelét szoktam összekenni, az független attól, hogy műanyagzsák vagy papír van-e benne).

Az egyik reggel készítettem reggelit és kávét egy hajléktalannak. A ház előtti padon aludt – ez elég szokatlan volt. De ha már így esett, és én ezt láttam, azzal a lendülettel, ahogy saját magamnak csináltam reggelit, csináltam neki is. A kávé meg – hát az kávé.

 

* Bonjour, Viktor!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.