Élvezeti újrahasznosítók

Szerintem az egyik legjobb magyar újrahasznosítási kampány ez volt. Emlékeznek rá? Nem is olyan régen, nyolc évvel ezelőtt öltözött D. Tóth Kriszta Nescafé-s zacskókból készült estélyibe. Ami egyébként nagyon klasszul nézett ki, de… Vivienne Westwood is oltári nő, és elképesztően nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy felrázza a divatvilágot, és elgondolkodtató alternatívát mutasson az öltözködésen keresztüli önkifejezésben, hiszen vannak kifejezetten újrahasznosított alapanyagokból készülő kollekciói, de…

De. Számomra az újrahasznosításnak csak akkor van értelme, a végeredmény valóban hasznos – ruhák esetében olyasmi, amit viselni fogok, akkor is, ha nem vagyok punk. Nem tartom jó ötletnek, ha az újrahasznosítás öncélú, szerintem akkor ugyanott vagyunk, mint a procedúra előtt – kacatból lett kacat.

Vannak azonban mainstreamebb újrahasznosítók, akik kevésbé excentrikusak, mint Westwood, viszont ugyanannyira a szívükön viselik a környezetvédelmet; hulladék alapanyagokból indulnak ki, ÉS a szélesebb közönség számára is elfogadható, piacképes dolgokat hoznak létre. 

Izsák Anna, a Nusenka márka alapítója kávékapszulákból készít ékszereket. 
A kávékapszula már maga is érdekes dolog. Az a lényege, hogy egy-egy adag finom kávét tartalmaz; a megfelelő kávégéppel a kívánt helyen és időben éppen egy csészényi erős feketét, vagy habos kávékülönlegességet lehet vele készíteni. A zacskós kiszereléssel szemben, amit ha egyszer megbontunk, folyamatosan veszít az aromájából, a kapszulákban mindig friss az adag. Ugyanakkor éppen ez, az egyadagos kiszerelés a dolog rákfenéje is. Rettentő sok hulladékot termel.

 A Nespresso is foglalkozik a kérdéssel, ez a videó bemutatja, hogy hogyan hasznosítják újra a kapszuláikat:

 Ez tehát a nagyüzemi oldal.
 A kézművesek pedig ékszereket készítenek belőlük, ezek itt Nusenka nyakláncok, gyűrűk és fülbevalók.

Nusenka fenntarthato.cafeblog.hu

De nemcsak kerek van ám!

nusenka oriental fenntarthato.cafeblog

 Növeli a márka fenntarthatóságát, hogy az alkotó nem kizárólag az ékszerek előállítására törekszik, a termékek mellett megjelenik a szolgáltatás is, sőt, egyre inkább efelé tolódik el a hangsúly: Anna workshopokat tart, ahol átadja a tudását, tapasztalatát, és az érdeklődő felnőttek (vagy gyerekek) kibontakoztathatják a saját kreativitásukat. A legközelebbi ilyen rendezvény november 3-án lesz, este hatkor, Budapesten

Ez volt a tavalyi Föld napjás workshop… : )

földnapja nusenka fenntarthato.cafeblog

Annáról és a Nusenkáról itt lehet még olvasni.
Ha szeretnétek megvásárolni az ékszereket, kövessétek a Facebook oldalt, ahol mindig megjelenik, hogy éppen milyen rendezvényen vagy forgalmazónál lehet megtalálni őket.

 

Papírruha illusztráció

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.