Utópiatervezet

Az ünnepek előtt kölcsönöztem ki az új Ludlum regényt, vagyis inkább az új Covert-One regényt. Mint kiderült, nem arról van szó, hogy Robert Ludlum jegyzeteket vagy félremaradt regényvázlatokat adnak most ki – amit én gondoltam, – hanem Ludlum karakterekkel szőnek további történeteket más szerzők. Akárhogy is, az Utópiatervezet nagyon érdekes kérdéseket feszeget.
 Meg lehetne-e menteni az emberiséget azzal, ha egy csapásra eltűnne a Föld színéről az összes katonai vezető, diktátor, korrupt politikus? Vajon újra kitermelnénk-e a magunk elnyomóit, vagy megvalósulna a közvetlen demokrácia? És hozhat-e ilyen döntést bárki – valaki, aki az egész életét arra áldozta, hogy megvalósítson egy ilyen tervet ÉS közben olyan orvosi technológiákat fejlesztett ki, amelyek egész csomó beteg ember életminőségét javítják?
Az etikával kapcsolatban kétfajta megközelítés lehetséges – a know what és a know how. Az első a “cél szentesíti az eszközt” iskolája, vagyis csak a végkimenetel számít, a második esetben viszont nem megengedhető, hogy egy etikus cél érdekében etikátlan eszközökhöz folyamodjunk. Vajon melyik az életszerűbb?
 Nem volt kellemes ilyesmiről olvasni – néhány hete, még a legelején elakadtam az Etikus városok kurzussal is, nem csak azért, mert az volt a feladat, hogy vizsgáljam meg, van-e a városomban bármi, ami korrupcióra utal, hanem mert az is felmerült, hogy egy etikus város minden egyes lakójának ugyanolyan joga van élni a városi szolgáltatásokkal. (Azt ugye alapból feltételezzük, hogy az emberi jogai biztosítottak.)
Szeretnék etikus városban élni. És mivel egészen biztos vagyok benne, hogy egy várost a lakói határoznak meg, nagyon jó esélyt látok arra, hogy a világ tetszőleges pontján, tetszőleges városból legyen etikus város. Csak annyi kell hozzá, hogy a lakók elkezdjenek etikus (aka. emberi, igazságos) döntéseket hozni.
Nem kell nagy dolgokra gondolni: ha buszsofőr vagy, várd meg a loholó utast, ha boltban dolgozol, mérj korrektül a cigány vásárlódnak is, ha orvos vagy, viselkedj tapintatosan. Védd a természeti környezeted, a növényeket és az állatokat, akkor is, ha nem a te dolgod. Figyelj oda a többi emberre, segíts azoknak, akiknek segítség kell, és főleg, leginkább, ne árts.
Valójában elég egyszerű etikusan élni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.