SozialMarie 2017

Hétfőn kihirdették a SozialMarie idei közönségdíjasait. Magyarországon a Budapest Bike Maffia nyert.

A SozialMarie célja a társadalmi problémákat innovatív módon kezelő projektek támogatása. Ami egy elképesztően fontos dolog: én úgy látom, hogy a szociális szervezetek gyakran 30-50 évvel le van maradva, és kritikusan elavult módszerekkel próbálnak valahogy működni – s a működés egyaránt jelenti a felelősségi körükbe tartozó feladatok ellátását és saját életben maradásukat is. S milyen az emberi természet, ha vannak ezek a lomha, alacsony hatékonysággal működő központi szervezetek, akkor jönnek az önkéntesek, és prompt segítséget nyújtanak.
A Budapest Bike Maffia azon kívül, hogy adományokat gyűjt és juttat el hajléktalanokhoz és mélyszegénységben élőkhöz, az érzékenyítést is célul tűzte ki. És bevonják már a középiskolás korosztályt is – azon kívül, hogy közösségi szolgálatos diákokkal főzik az ételosztásra szánt ételt, van egy “Plusz egy szendvics” nevű akciójuk is. Ez arról szól, hogy a hét egy napján eggyel több szendvicset visznek magukkal az iskolások, kifejezetten azért, hogy hajléktalan embereknek adják őket. Jó lenne olyan világban élni, ahol a gyerekeknek nem kell megismerkedniük olyan fogalmakkal, mint a hajléktalanság – de ha már így alakult, fontos megtanítani nekik azt, hogyan tudnak segíteni. És egyáltalán nem kizárt, hogy egy-két év múlva ezek a gyerekek előállnak majd valami innovatív ötlettel, amire mi magunktól nem is gondolnánk, pusztán azért, mert más szemszögből közelítjük meg ugyanazt a kérdést.
Itt nagyon szépen össze vannak foglalva az eddig akcióik, eredményeik, aki pedig kedvet kapott, hogy csatlakozzon hozzájuk, itt elolvashatja a részleteket.

Érdemes csemegézni a többi nyertes projektből is, idén Szlovákiában nyert egy, a Pro Lecsóhoz hasonló kertes kezdeményezés.

Ez a riport pedig arról szól, hogyan lehet túlélni a telet hajléktalan nőként. A cikk felvet egy másik nagyon fontos problémát is: a főhős állami gondozottként élt 18 éves koráig – aztán egyszercsak ott találta magát az otthon kapuja előtt, bármiféle önálló, felnőtt élethez szükséges készség nélkül. Ez több évtizede volt, azóta fejlődött az ellátás… csak még mindig nem az igazi.

Illusztráció

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.