Free periods tüntetés

Múlt héten több angol blogger is posztolt a Free Periods tüntetésről. December 20-án fiatal angol lányok vonultak az utcára, hogy felhívják a figyelmet egy nagyon fontos témára, amiről pedig mégsem szoktunk beszélni: arra, hogy az egészségügyi betétek és tamponok sok iskoláskorú lány (és nem iskoláskorú felnőtt nő) számára luxuscikknek számítanak. Ezek a lányok aztán két lehetőség közül választhatnak, amikor menstruálnak: kényszermegoldásként mindenféle, az egészségükre ártalmas dolgot használnak, például zoknit vagy újságpapírt tömködnek a bugyijukba – vagy kimaradnak az iskolából havonta néhány napot.

Ez is egyike azoknak a problémáknak, amelyek szinte hihetetlen, hogy 2017-ben a fejlett országokat sújtják. Angolul period poverty-nek is hívják – magyarul nem tudom, hogy van-e erre külön kifejezésünk, de hogy a jelenség nálunk is létezik, abban sajnos biztos vagyok.
Éppen a múlt héten találkoztam azzal a remek barátommal, aki az érdi általános iskolásoknak gyűjtött tisztálkodó szereket – azokban a családokban, ahol nem tudják biztosítani a mindennapi mosakodáshoz szükséges szappant, sampont, tusfürdőt, fogkefét vagy dezodort, ott szinte biztosan nem telik betétre és/ vagy tamponra sem.
Az pedig, hogy egy iskoláskorú lány rendszeresen hiányozzon az iskolából, lemaradjon a többiekhez képest pusztán azért, mert menstruál – végtelenül igazságtalan. Egy éppen alakulófélben lévő fiatal személyiség, egy nővé érő kislány számára szerintem az egyik legmeghatározóbb élmény a saját testéhez való viszonya, és ezen belül a menstruációjának megélése. Ha az ehhez kapcsolódó érzései negatívak, ha ezt a teljesen természetesen működését a testének teherként, szégyenként éli meg, az egészen biztosan kedvezőtlen irányba befolyásolja a saját magáról kialakuló képét – a fenntartható társadalomnak pedig fontos része, hogy amit csak lehet, tegyünk meg azért, hogy mindenki jól érezhesse magát a bőrében.

Az angol lányok azért tüntettek, hogy a kormányzat rendeletben biztosítsa a rászoruló iskolás lányok számára az ingyenes egészségügyi betéteket és tamponokat. (Emellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a hajléktalan nők is menstruálnak.)

Több szempontból is fontos a kérdés, több szempontból is érzékeny a téma. Vajon Magyarországon hány fiatal lány / nő vonulna utcára ugyanezért? Mi sokkal-sokkal szégyenlősebbek vagyunk, mint az angolok, s sok nőt ismerek, akik kifejezetten elutasítják, hogy feministák lennének – holott a feminizmus nem férfiellenesség, hanem kizárólag a női jogok képviselte és védelme. Ha egy lány a menstruációja idején nem tud részt venni az iskolai oktatásban, akkor ő pontosan azért kerül hátrányos helyzetbe, mert nő. Ez ennyire egyszerű.

Nem bízom benne, hogy Magyarországon a kormány foglalkozik majd ezzel a kérdéssel – egyrészt, az Országgyűlésben újra és újra világossá teszik, hogy a nőket alsóbbrendű lényeknek tekintik. Másrészt, amikor Komárom-Esztergom megyében, egy KLIK fenntartású városi gimnáziumban még vécépapír sincs, aligha várhatunk ingyenes betét-osztást.
Úgyhogy, szokás szerint, maradnak a civilek. Maradnak a barátomhoz hasonló egyszerű földi halandók, akik a szabadidejükben összerántanak egy gyűjtést, hogy egy iskolányi gyereknek olyan alapvető dolgokat biztosítsanak, mint a személyes higiénia és tiszta ruha. Ezek hiányában ezek a gyerekek aligha tudnának beilleszkedni az iskolai közösségbe – márpedig aki lemorzsolódik, az az utolsó esélyét is elveszíti, hogy kitörjön a nyomorból. (Najó, valójában nem a szabadidejében tette, a munkája és egy másik gyűjtés mellett, éjszakánként foglalkozott ezzel.)

 Mit tehetsz te?
Adományozz. Vedd fel a kapcsolatot a hozzád legközelebbi családsegítővel, vagy iskolai védőnővel. Adományozz (diszkréten!) közvetlenül – ha úgy látod valakin, hogy rászoruló lehet, akkor valószínűleg úgy is van. Adományozz a hajléktalan nőknek. Adományozz, hónapról hónapra, és örülj neki, hogy megteheted. Ha van kedved, szervezz gyűjtést, fogj össze másokkal. És beszélj róla! A társadalmi problémák mindannyiunkat érintenek, ha közvetlenül nem is, közvetetten akkor is érzékeljük a hatásukat. Viszont nagyon sokat meg is tudunk oldani egy kis összefogással…

Illusztráció

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.