Böjt

Idén viccesen alakulnak az ünnepnapok – húsvét vasárnapja április elsején lesz, hamvazószerda pedig, a böjt kezdete, egy napra esett a Valentin-nappal.

Több helyen olvastam arról, hogy egyre több, egyébként nem-hívő ember is böjtöl ebben az időszakban – s ez két szempontból is nagyon érdekes. Egyrészt azt mutatja, hogy a modern, materialista világban élő, racionálisan gondolkodó emberben is megjelenik a spiritualitás iránti igény. A böjt arról szól, hogy némi kényelmetlenséget vállalunk azért, hogy megtisztuljon a testünk – és a lelkünk is. Mivel a böjt is egy magányos rituálé, a böjtölő embernek szembe kell néznie saját magával is, azzal, hogy miért érzi úgy, hogy meg kell tisztulnia, és miért éppen azt a bizonyos szokást hagyja el 40 napra.
Mert ez a másik nagyon érdekes része ennek a modernkori böjtölésnek. Az írások, amikről olvastam, időnként kifejezetten vicces önmegtartóztatásról szólnak. Például egy nő azt vállalta, hogy egészen húsvétig semmivel kapcsolatban nem tesz szarkasztikus megjegyzéseket. Van, aki a csokievéssel hagy fel.

Annak, aki komolyan gyakorolja a vallását, talán blaszfémiának tűnhetnek ezek a fogadalmak. De az is lehet, hogy éppen az, aki komolyan gyakorolja a vallását érti csak igazán a vágyat, hogy a böjt révén jobbá váljunk, hogy kiürítsük magunkat, helyet csinálva valami újnak, frissnek – a visszavonulást, mielőtt kitörne a tavasz.

Illusztráció

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.