Beárullak a Facebookon

Néhány hete ételadomány-gyűjtő dobozt szereltek fel egy tatabányai buszmegállóban. A kezdeményezés mögött álló önkéntes csapat nemcsak a kihelyezést vállalta, hanem azt is, hogy rendszeresen megtisztítják a dobozt, és ellenőrzik, hogy nincs-e benne romlott étel.

Múlt hétvégén arra jártam, és közelebbről is megnéztem magamnak. Nagyon jó érzés volt olvasni az oldalára kiragasztott kis cetlit, amelyen valaki azt írta, vasárnap dél és egy között friss, meleg ételt fog betenni a dobozba. Rögtön mellette egy A4-es nyomtatott lapon a doboz használatának szigorú szabályai olvashatóak – na, ezektől viszont egészen rosszul éreztem, és kicsit el is szégyelltem magam.

Röviden összefoglalva: ne legyél mohó, legfeljebb három ételt vegyél ki, és azt is csak akkor, ha TÉNYLEG rászoruló vagy, és ha nem tartod be a szabályokat, akkor kiteszik a Facebookra a fotódat. 

Nekem más elképzelésem van az adományozásról – olyasmit adok, ami nekem (már) nem kell, de úgy gondolom, hogy másnak hasznára válhat. Engem nem érdekel, hogy az ételgyűjtő dobozból hajléktalan, kisnyugdíjas, vagy farkaséhes kamaszgyerek fogja kivenni az ételt. Egészségére! Amit beteszek, az nekem felesleges, és azért az ételgyűjtő dobozba rakom és nem a kukába, mert még ehető. Az én szempontomból az a cél, hogy ne vesszen kárba az étel, így aztán teljesen mindegy, hogy ki eszi meg.

S ez a kitesszük a Facebookra dolog… Miért nem lehet azt mondani, csak egyszerűen, hogy itt az étel, egyél, jó étvágyat? Miért kell a nyilvános megszégyenítéssel fenyegetőzni? (Már nem mintha be lenne kamerázva a doboz és környéke, és talán abban sem tévedek nagyot, hogy a leginkább érintett csoportnak nincs Facebook-profilja, sőt, az ismerőseik sincsenek fent a Facebookon.) Miért kell megalázni valakit, akinek ez a doboz esetleg azt jelenti, hogy aznap nem a szemétben kotorászva kell ennivalóhoz jutnia…? Időnként olyan gonoszak tudunk lenni egymással.

Még emlékszem, hogy amikor igen fiatal voltam, és kezdett elterjedni az Internet hozzáférés Magyarországon, és lettek mindenféle fórumok, ahol az embereknek hirtelen lehetősége nyílt álnéven mindenféle véleményüknek hangot adni – szóval akkoriban ezzel foglalkoztak pszichológusok, hogy egyébként tök normális emberek milyen ijesztő módon képesek kivetkőzni magukból.
Aztán, amióta Facebook van, maradt ez a kommentkultúra, a jól beszólok stílus; az egymásra való odafigyelés, és megértésre való nyitottság helyett a saját igazam kierőszakolása – de mostmár saját névvel, sőt, büszkén vállalva a – vélt – morális felsőbbrendűségünket. És ez nagyon durva. Nagyon durva, hogy ezekben a posztokban egy pillanatig sem merül fel az a lehetőség, hogy a) a másik fél is elmondja a maga verzióját, b) egyáltalán belegondoljunk abba, hogy a másik félnek is lehet verziója. Még szomorúbb, amikor egyértelműen beazonosíthatóan jelenik meg a másik fél – például, közúti sérelemnél simán kiírják a rendszámát a másik autósnak.

Nem szeretem az ilyet – és végtelenül veszélyesnek is tartom ezeket a dühös posztokat – azon kívül, hogy ahányan csak olvassák, mindenkinek felmegy a vérnyomása, ugyanúgy hatnak, mint az esti híradó; ha a Facebookon olvasott posztok alapján akarjuk megítélni a világot, nagyjából úgy érezhetjük, hogy bunkó autósok, aljas közalkalmazottak, semmirekellő munkatársak vesznek körül minket. És ennek megfelelően fogunk viselkedni, ha kilépünk az utcára. És ez nem jó.
Nem szabadna félinformációk alapján ítéletet alkotunk, nem szabadna egymást hergelnünk, és főleg, észre kellene vennünk, hogy az élet nem fekete-fehér. Teljesen érthető, hogy nem tudunk – és nem is kell – végtelen szeretettel fordulni valamennyi embertársunk felé, de… egy kicsit több tolerancia azért még simán beleférne.

Illusztráció

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.