Mi történik Fokvárosban?

Néhány hete az Instagramon olvastam egy Fokvárosban készült kép alatti heves kommentvitában, hogy szigorú vízfogyasztási korlátozásokat vezettek be Fokvárosban. A vita abból fakadt, hogy az egyik kommentelő ezeket a korlátozásokat betartotta – a másik meg nem.

Fokvárosnak csodálatos éghajlata van, a Tábla-hegység megfogja az óceán felől érkező páradús légtömegeket, így meleg és csapadékos az idő, a növényzet buja, a turisták imádják, szóval, jó hely.
Az utóbbi három évben azonban a tényleges csapadékmennyiség elmaradt a várttól, és a várost ellátó hat víztározó vízszintje egymás után kezdett csökkenni. Mára a legnagyobb egészen kritikus állapotban van, és bár egyre távolabbi időpontra jósolják, de még fenyeget a veszély, hogy néhány hónap múlva elzárják a csapokat, s csak nyilvános vízforrásokból juthatnak ivóvízhez az emberek.

A jelenség egyébként csak Fokvárost érinti, a tőle alig másfél órányira lévő Hermanusban nincs vízhiány. Így a fokvárosi krízis az időjárás mellett még lakosság túl gyors ütemű növekedésének is betudható.

Nagyon érdekes volt a fent említett Instagram kommenteket olvasni, ahogy valaki azt írta, igen, krízis van, és ezért azt kérték a lakosságtól, hogy legfeljebb 2 percig zuhanyozzanak – míg másvalaki azt írta, hogy ő ugyan 15 percig zuhanyozik, de összességében még így is kevesebb vizet használ a háztartásában, mint az átlag. Aztán vannak, akik kifejezetten úgy gondolják, hogy ha fizetik az adót, akkor jár nekik a víz.

A The Telegraph szuper cikkében arról írnak, hogy mit tesznek a hotelek, hogy vizet spóroljanak – például összegyűjtik a légkondik kondenzvizét, de a jegesvödörben maradt vizet is újrahasznosítják, azzal mosnak fel. Az étkezéseknél arra biztatják a vendégeket, hogy egyetlen pár evőeszközzel egyék végig a vacsorát, s helyenként a textilszalvétákat is levették az asztalokról.
Ugyanakkor egy végtelenül kreatív séf azt találta ki, hogy bizonyos fogásokat egy üres képkeretre helyezett papír alátéten szolgálnak fel – hasonló kompozíciókat hozva létre, mint az amerikai sztárséf, aki egy-egy ételkülönlegességét az egész abroszra komponálja – s így spórolhatnak a mosogatóvízzel.

alinea revisited
Ez Grant Achatz egyik meglepő de kétségkívül látványos ételkompozíciója…

 

test-kitchen-drought-kitchen
…ez pedig a fokvárosi séf, Luke Dale-Roberts víztakarékos interpretációja

 

Az egyik szakértő szerint a mostani helyzet elkerülhető vagy nagymértékben mérsékelhető lett volna, ha a városvezetés nem tekinti adottnak a korábbi csapadékmennyiséget; az óceán vizét sótlanító telepek építése és kutak fúrása jelenleg folyamatban van, valójában már három éve működniük kellene.

Mi itt Közép-Európában ugyancsak adottnak vesszük, hogy van ivóvizünk. Olyannyira, hogy elképesztő gátlástalanul szennyezzük a vizeinket és vízgyűjtő helyeinket.
Az egyik legnagyobb hazai környezetvédő kezdeményezés a Pet Kupa, amelynek fókuszában a Tiszán úszó, és árterületeken fennakadt hulladék összegyűjtése áll. Mindenféle jópofa dolgot kitalálnak, fiatalos és jókedvű szemétszedő akciókat szerveznek – ugyanakkor végtelenül szomorú, hogy bármikor mennek, mindig bőven van mit összeszedniük… S akkor ők még csak a kézzel fogható szennyezéssel foglalkoztak.

Azért nehéz dolog a környezetszennyezés, mert mindannyian érintettek vagyunk benne, és valamennyiünk belátására szükség van ahhoz, hogy megóvjuk a közös javainkat. Alighanem az egyik legégetőbb kérdés az emberiség jövője szempontjából, hogy hogyan tudjuk belátásra bírni azokat, akik nem kifejezetten érzik át a közös felelősségvállalást.

 

Kiemelt kép

Illusztráció – Grant Achatz ételkreációja, ez a cikk külön is megér egy misét, nagyon ajánlom elolvasásra! 🙂

Illusztráció – a The Drought Kitchen fogása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.