Más emberek teste

Beszélhetünk erről? Más emberek testéről? Egymás testéről?

Már 130 napja meditálok minden nap. És a legtöbb meditáció test-szkenneléssel kezdődik. Lazítsd el a tested tetőtől talpig.
Van, amelyik részletesebb, szinte minden porcikát megemlít – tudatosan rá kell irányítanom a figyelmemet az orromra, az állkapcsomra, a nyelvemre, a vállamra, a hátam különböző részeire, a térdemre, a talpamra… És ha valahol feszültséget érzek, egy lélegzetvétellel el kell lazítanom.
Aztán vannak olyan meditációk, ahol azt kell elképzelnem, hogy fa vagyok. Gyökereim vannak és leveleim, madarak ugrándoznak az ágaimon. Vagy éppen hegy vagyok, és érzékelem, ahogy felkel a nap és aztán lemegy, és évszakok váltják egymást, perzselő napsütés és süvítő hóviharok tombolnak a felszínemen, miközben én tulajdonképpen egy méltóságteljes nagy hegy vagyok. Vagy tó vagyok… lassú hullámokkal, puha vízzel, halakkal, a felszínemen csillogó fénnyel…
Ezek nagyon jópofa és nagyon érdekes vizualizációk. Tudatosítanak olyan dolgokat, amelyek már annyira természetesek, hogy észre sem veszem őket – a saját térbeli kiterjedésemet, és azt a különös gondolatot, hogy “a testem egy univerzum”. Abban az értelemben, hogy sejtszinten rendelkezem minden szükséges információval, s aztán a szerveim-szervrendszereim teljesen maguktól működnek, sőt, ha mondjuk elvágom az ujjam, a testem simán meggyógyítja magát, mert tudja, hogy hogyan kell. Spirituális megközelítésben pedig a testem leginkább annak az eszköze, hogy a lelkem itt és most mindenféle jópofa tapasztalatot szerezzen. Ha úgy tekintünk az életre, mint egy nagy kalandra, akkor nyilvánvalóan szükségünk van egy testre, hogy részt vehessünk benne. (Én, és a spirituális magyarázataim, tudom.)

És ez tök jó, és nekem különösen – közel harminc évig küzdöttem a testemmel, változatos okokból, és most egyszerre – el tudom fogadni. Még nem teljesen, de egyre inkább.

Na most akkor nézzük a mások testét

Elsősorban azt gondolom, hogy semmi közöm a más ember testéhez – hogy ő most sovány vagy kövér, fekete, fehér vagy tetovált, van haja vagy nincs haja. Persze, a másodperc töredéke alatt átfut rajtam, hogy tetszik-e nekem, vagy sem, de második pillantásra, a tudatos gondolatom már az, hogy az ő teste is egy univerzum – s tulajdonképpen fogalmam sincs, hogy milyen érzés lehet az ő testében élni, az ő életét élni. Azt valószínűleg ismeritek, hogy Namasté szó jelentése valami olyasmi, hogy tisztelem a benned lévő isteni fényt, annál is inkább, mert ugyanaz az isteni fény él bennem is. S ha eljutunk idáig a gondolatmenetben, vagyis hogy mindannyian ugyanolyan egyszeri és megismételhetetlen lények vagyunk, milliók közt az egyetlenegy, akkor, nemcsak egymás testére fogunk másként tekinteni. Hanem a mások érzéseire, döntéseire, …

Node, most maradjunk a más emberek testénél.

Ebben a videóban az egyik világhírű fodrász egy nem kevésbé ismert nő frizuráját alakítja át. A nő extrém plasztikáztató, 250 műtéten esett át, többek között eltávolították 6 bordáját, és igencsak megnövelték a mellei méretét.
Amiért nagyon tetszett nekem ez a videó, az a mód, ahogyan beszélgetnek ezekről a műtétekről. Általában ilyesmiről szenzációhajhász stílusban hallunk, és általában mindenkinek határozott véleménye van az extrém testalakításról. Kettejük párbeszéde viszont egészen más szemszögből mutatja be ezt a kérdést. A nő szerint az, hogy ő élt a modern kor adta lehetőségekkel, pontosan ugyanolyan, mint az, hogy autót vezetünk, vagy mobiltelefonnal a zsebünkben szaladgálunk. Ha van rá mód, ha megoldható, miért ne vetné alá magát ezeknek a beavatkozásoknak, hogy olyan külseje legyen, amilyenről mindig álmodott? És hozzáteszi, hogy azért nemcsak műtőasztalokra pattan fel szorgalmasan, hanem egészségesen táplálkozik, és rendszeresen edz is.
S beszélgetnek előítéletekről, a what is normal anyway-ről, és arról, hogy a média egészen máshogyan szeretné láttatni ezt a fiatal nőt, mint amilyen ő valójában – egy helyes, szerény nő, aki simán nevet önmagán, amikor természetes hatású hajfestést kér, a fodrász meg visszakérdez, hogy 250 plasztikai műtét után a haja nézzen ki természetesnek?! Szóval, helyesek, és végtelenül szimpatikus a videó hangvétele.

A másik videó valójában egy TED Talk.

Kelli Jean Drinkwater egy kövér nő. Nem telt, nem formás, nem duci, hanem KÖVÉR. És teljesen jól érzi így magát, sőt. Sőt, pontosan tudja, hogy mit gondol róla a többi ember, amikor ránéz: leginkább azt, hogy csak ők ne legyenek kövérek. És az az igazság, hogy én, aki soha nem voltam kövér, valójában kicsit zavarba jövök, ha kövér emberekkel találkozom. Vagyis, egy találkozás még csak-csak, mert akkor annyi a történet, hogy látom, hogy kövér, és hogy ezzel nekem nincs teendőm. Node mi van akkor, ha az egyik legbájosabb kövér nőismerősöm munkahelyet vált, kivirul, sugárzik róla, hogy megtalálta a helyét – és elkezd fogyni? Megdicsérhetem az új karcsú alakját? Tehetek megjegyzést a testére? Normális körülmények között egy átlagos testalkatú embernek azt mondanám, hogy csinos, de itt kifejezetten arról van szó, hogy “hűazannyadelefogytál”!

S bevallom, arra is szoktam gondolni, hogy biztosan nem jó kövérnek lenni: annak a rengeteg túlsúlynak a cipelése valószínűleg fárasztó, megviseli az ember szívét és ízületeit, és számos helyzetben szembesülhet vele egy kövér ember, hogy ezt a világot nem az ő méreteire tervezték, gondolj csak a repülőgép üléseire, vagy akár egy színházi székre. Namost ehhez képest ez a nő a fenti videóban baromi jól érzi magát kövéren. Esze ágában sincs lefogyni. És azért küzd, hogy az emberek ne féljenek a kövérségtől. Ez egy elképesztően fontos dolog, engem felrázott ez a beszéd.

S hogy mennyire alaptalan bármit is feltételezni a kövér emberek testéről, arra jó példa ez a jógás instagram profil is – ez a nő talán kétszer akkora, mint én vagyok, és kb. százszor hajlékonyabb.
A teste nem akadályozza semmiben.

Kiemelt kép

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.