Zero Waste Week 2018.

Múlt héten volt a Zero Waste Week. 2008-ban, az Egyesült Királyságból indult az a kampány, amely szeptember első teljes hetét a “felesleg” csökkentésére való figyelemfelhívásnak szenteli.

Felesleges minden, amit nem használunk – viszont az előállításához erőforrásokat vettünk igénybe.
Klasszikus példa a majd’ minden háztartásban megtalálható fúrógép – valójában nem egy barkácsgépre van szükségünk, hanem a lyukra a falban, s ezt elérhetjük úgy is, ha kölcsönkérjük a szomszéd fúrógépét (megosztás), netán megkérünk valakit, hogy fúrjon be nekünk két csavart (szolgáltatás).
Ahhoz azonban, hogy ezt felismerjük, nagyon tudatosnak kell lennünk; vannak ennél sokkal szembetűnőbb példái is a feleslegeinknek. Ha élelmiszerből vásárolunk a szükségleteinket meghaladó mértékben, annak hamarosan szaga lesz, és a szemétbe kell dobnunk.

Az élelmiszerpazarlás az egyik legfájdalmasabb társadalmi problémánk – hiszen ugyanabban az időben az éhezés is jelen van a világban.
 Egy kis odafigyeléssel, egészen apró tettekkel minimálisra csökkentheted a saját élelmiszer-pazarlásodat – írj bevásárlólistát, készíts heti ebéd/vacsora tervet, vásárolj lejárathoz közeli termékeket (miért ne, ha fel fogod használni addig az időpontig?), és keresd a szépséghibás zöldséget-gyümölcsöt. (Én a mai napig nem tudtam rájönni, hogy a Tesco mi alapján sorolja ide az uborkákat-krumplikat; ezekből a jószágokból már a harmadik krémlevesemet főztem a héten.)

perfectly imperfect potatos on black surface

S ha nem terveztél előre, és farkas éhes vagy, s ráadásul még Budapesten is jársz, nézd meg, hogy nincs-e olyan étterem a közeledben, ahol a felesleges reggeliket, ebédeket, vacsorákat, szendvicseket, pékárukat – kidobás helyett – jóval áron alul kínálják.

Azt gondolhatnánk, hogy egy étterem a megmaradt, és emberi fogyasztásra alkalmas ételeit odaadományozhatja a rászorulóknak – valójában olyan körülményes ennek a folyamata (élelmiszerbiztonság, nyomonkövethetőség… ÁFA-kötelezettség!), hogy az EU-ban már dolgoznak a szabályozás rugalmasabbá tételén

 Egy magyar csapat lépett közbe, hogy az ételből ne legyen hulladék – olyan applikációt terveztek, amely segítségével az éttermek nagyon kedvezményes áron eladásra kínálhatják a megmaradt étkeiket – ezeket le lehet foglalni, aztán érte lehet menni.

redinner_vegre_van_mit_enni_57d0a820e7459

A Redinner app két éve elérhető, s lelkes felhasználói közösséget gyűjtött maga köré. Egyrészt vannak a környezettudatos fogyasztók, akiknek azért persze nincs ellenére a csökkentett ár sem, ugyanakkor ez kiváló apropó új helyek felfedezésére is.
 S aztán itt vannak az éttermek – közvetlen anyagi hasznuk kevés származik a folyamatból, közvetve viszont könnyen előfordulhat, hogy egy-egy kedvezményes kóstoló után valaki visszatérő vendégükké válik. Marketing szempontból is sokkal értékesebb, ha nem csak beszélnek a társadalmi felelősségvállalásról, hanem kis energiabefektetéssel tesznek is az élelmiszerhulladék csökkentéséért.
 S végül, de nem utolsó sorban: ha jól tudom, annak sincs semmi akadálya, hogy a lefoglalt ételeket elhozzátok, és személyesen adjátok oda valakinek, aki éhes…

 

Illusztráció

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.