Skandináv filmnapok

A filmekkel hasonlóan vagyok, mint a könyvekkel, nagyon sok mindent megnéztem “miért ne” alapon, de abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogyan kötöttem ki végül a tatabányai évindító skandináv filmnapokon.
Valahogy belecsöppentem.
Ráadásul az első film egy – végtelenül cuki – svéd gasztroromantikus film volt. Amit kár lett volna kihagyni – csak fogalmam sincs, milyen indíttatásból néztem meg. Én és a gasztroromantikus filmek, hajjaj!

Ezen a hétfő estén ellenben nagyon is tudatosan mentem el a vetítésre, mert láttam a bemutatót, és úgy gondoltam, hogy ez a film kifejezetten nekem való – az Izlandi amazonról van szó, amely ráadásul egészen friss, tavaly októberben mutatták be itthon.

A film egy izlandi nőről szól, aki egyszemélyes hadseregként szabotálja egy aluminium kohó működését, hogy megvédje a természetet, a Földet.
A film elképesztően izgalmas, és nagyon fontos kérdést boncolgat. Halla számára a cél szentesíti az eszközt, és az egész életét alárendeli ennek a harcnak – az sem téríti el, amikor felmerül számára egy régen vágyott, másfajta élet lehetősége.
Végig azon gondolkodtam, hogy főhősünk megszállott bűnöző, vagy éppen ellenkezőleg, az egyetlen helyesen gondolkodó és cselekvő ember ebben a helyzetben. Persze, hogy szurkoltam neki, mert lenyűgözött, mennyire erős és elszánt ez a nő, s hogy számára élet-halál kérdés ennek a kohónak a leállítása. Csak abban nem voltam biztos, hogy amit tesz, az helyes-e. (Szubjektív vélemény: nem értek egyet a rendezővel, amiért nem hagyta nyitva ezt a kérdést, hanem egyértelműen állást foglalt :))

Különlegessége a filmnek, hogy a filmzenét játszó zenekar is megjelenik a történetben, olyanok, mint a görög kórus, s számomra ezek a tragikomikus pillanatok egy kis lélegzetvételnyi szünetet jelentettek.

Tetszett és elgondolkodtatott a film, s ilyesmiben régen nem volt részem, úgyhogy baromi hálás vagyok, hogy házhoz hozták, mert magamtól aligha jutott volna eszembe izlandi filmek után nézelődni.

Jövő hétfőn pedig ott a helyem a Swinger klubon!

Illusztráció: IMDB

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.