Hogyan kötünk 2019-ben?

Valami lehet a levegőben, mert két olyan projekt is szembejött velem, amelynek a témája a kötés.

Az egyik egy verseny: kötés heavy metal zenére. Nem mondom, hogy nem sokkoltak a látottak, de amennyit felfogok belőle, azt imádom.

A másik egy fenntartható üzleti modell. Azért akadt meg rajta a szemem, mert a főállásom kapcsán a kisgyermekes édesanyák karrierlehetőségei vannak a mindennapjaim fókuszában, és a The Knotty Ones kiemelt figyelmet fordít a munkaerőpiac ezen szegmensére.
S hogy miről is van szó? Három barátnő felfedezte, hogy jó minőségű, fenntartható körülmények között készülő és divatos kötött holmikból hiány van a divatvilágban – úgyhogy létrehoztak egy vállalkozást. Mindent, ami a fast fashionban ártalmas, a visszájára fordítanak. Nemcsak arra törekednek, hogy minimalizálják az előállított ruhadarabok környezetterhelését, az is fontos számukra, hogy megfelelő munkakörülményeket és méltányos béreket biztosítsanak a kötőiknek. Szinte valamennyi bedolgozójuk édesanya – olyan litván nők, akik kisebb falvakban és városokban élnek, s akik számára egyébként nagyon csekély munkalehetőség elérhető.

Szeretem az olyan projekteket, ahol sikerül úgy összehangolni a keresletet és a kínálatot, hogy azzal valójában nem csak a fő problémát/ célkitűzést sikerül megoldani, hanem további pozitív externáliák is létrejönnek.

Arra a másikra emlékeztet, amikor öregek otthonában élő idős emberek Skype-oltak nyelvet tanuló fiatalokkal. Az egyik fél örült az anyanyelvű tanárnak, a másiknak feldobta a napját az az 1-2 órás beszélgetés, amelyben ráadásul 100%-os figyelemmel jelen kellett lennie, segítenie, tanítania kellett a másikat.

Még több ilyet! Nálunk is…!

Kiemelt kép: Kelly Sikkema

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.