Új trendek a pénzügyekben

Feliratkoztam a The New York Times női hírlevelére – és imádom. Minden péntek este megérkezik a postaládámba a hét legjobb e-mailje, egy vezető cikkel és néhány linkajánlóval. Csupa olyan tartalmat kapok, ami máshonnan aligha jutna el hozzám, ráadásul csodálatos, klasszik újságírást idéző minőségben. A közös ezekben a cikkekben, hogy női főszereplők történetein keresztül a lehető legkülönbözőbb perspektívákból mutatják meg, hogyan élünk ebben a mi lenyűgöző, sokszínű világunkban, 2019-ben – nőként, emberként.

A legutóbbi hírlevél vezető cikke az Apple hitelkártyájáról, az Apple Card-ról írt, és arról a különös jelenségről, hogy a női felhasználók számára sokkal alacsonyabb hitelkeretet állapított meg a – szolgáltatás mögött álló- Goldman Sachs befektetési bank algoritmusa.
Érdemes elolvasni a cikket, többek között azért is, mert elképesztő pénzügy-történeti áttekintés van benne a női ügyfelekre vonatkozó hátrányos megkülönböztetésről – a kedvencem, hogy a hetvenes évek derekáig férjezett asszony csak akkor vehetett fel jelzáloghitelt, ha igazoltan fogamzásgátlót szedett, mert a gyermekvállalás kockázati tényező: nagyobb a valószínűsége, hogy a munkahelyén maradva törlesztőképes marad az ügyfél, ha nem megy el babázni. És olyan kérdéseket is feszeget, hogy ha egy algoritmus alapját olyan adatok képezik, amelyek ezeket a – korábban teljesen elfogadott – szokásokat-eljárásokat tükrözik, hogyan is várható el, hogy a jövőre vonatkozó hitelkeret kalkulációknál ne tegyen különbséget a nemek között. Ha az elmúlt évszázadban a nők számára rendelkezésre bocsátott hitellimitek mindig is messze elmaradtak a férfiakétól, az a logikus, hogy az algoritmus ennek megfelelően értékeli a ma ügyfeleit is.

Jamie Heinemeier Hansson-nak hívják azt a nőt, akinek az – egyébként szoftverfejlesztő – férje az igazságtalanság ellen szót emelt egy Twitter bejegyzésben, de az semmi, mert Steve Wozniak, az Apple társalapítója is jelezte, hogy ugyanezt tapasztalták az ő és a felesége hitelkerete esetén is. Az Apple a bejegyzés, illetve a nyomában kialakult társadalmi párbeszédek hatására korrigálta Mrs. Heinemeier Hansson hitelkeretét – erre azonban a nő egy igen kemény közleménnyel reagált. Azt írja, ez az egész történet nem a nemek közötti egyenlőtlenségről, de még csak nem is az algoritmusok helyes működésébe vetett megkérdőjelezhetetlen hitről szól. Hanem arról, hogy egy gazdag fehér nőt érő igazságtalanságra felfigyel a közvélemény, míg számos, kisebbségeket érintő visszaélés felett szemet hunyunk. És hogy ezen kellene elsősorban változtatnunk.
Sokkal jobban oda kellene rá figyelnünk, vajon az általunk igénybe vett szolgáltatások mindenki számára egyformán, egyenlő feltételekkel igénybevehetőek-e, s ha nem, szót kell emelnünk, akkor is (főleg akkor…) ha a kedvezményezettek csoportjába tartozunk.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogyan változnak az igényeink akár egyéni, akár közösségi/ társadalmi szinten egy-egy szolgáltatással vagy intézménnyel kapcsolatban. Az egyenlő bánásmód olyan alapértékké kezd válni, amelynek megsértése súlyos következményekkel jár egy szolgáltató számára. És vannak olyan kezdeményezések, amelyeket – még – nem várunk el, de jó érzés látni, amikor egy üzleti szereplő részt vállal egyes társadalmi ügyek képviseletében, megoldásában.

A hazai bankok között különleges helyet foglal el a MagNet Bank, a maga közösségi szemléletével. Többször írtam már róla, hogy szerintem egy CSR tevékenység akkor tud igazán hatékony lenni, ha kapcsolódik az adott cég profiljához, vagyis társadalmi felelősségvállalásként is ugyanazt csinálják, amivel üzletszerűen nap mint nap foglalkoznak. Hiszen ebben az esetben 100%-ban rendelkezésre állnak a szükséges erőforrások az eszközigénytől a know-how-n keresztül az egyes résztvevők tapasztalatáig. A MagNet Bank többek között megkönnyíti egyes társadalmi kezdeményezések anyagi támogatását – érdemes elolvasni a honlapjukon, milyen megoldásokat kínálnak akár a lakossági vagy vállalati ügyfeleknek, és a civil szervezeteknek.

Most azonban kicsit ők is kiléptek a komfortzónájukból, és faültetési projektbe kezdtek. Azt, hogy erre – vagyis a környezet védelmére irányuló aktív programokra – szükség van, nem kérdés, a kivitelezés azonban több szempontból is figyelemreméltó. 40 ezer ügyfelük nevében 40 ezer, néhány éves facsemetét telepítenek; a kezdeményezéshez a bankhoz tartozó pénzügyi szolgáltató, a MagNet Faktoring további 1000 fával csatlakozik.
A faültetés helyszínének és a megfelelő növényfajok kiválasztása az Erdőmentők Alapítvány szakértő csapatának bevonásával történt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park őshonos magas kőrisei az elmúlt években a megváltozott éghajlati körülmények hatására elszaporodó gombafajnak estek áldozatául; az ezen fák környezeti-eszmei értékének pótlására hasonló, de ellenállóbb fajokkal történik az újrafásítás (ha minden igaz, éppen ma, november 17-én). A holt fák a területen maradnak, ezzel biztosítva, hogy a váltás a lehető legtermészetesebb módon zajlik. S persze a projekt része a facsemeték gondozása is, hogy valóban megvalósuljon a cél: javítani a természet, az ökoszisztéma állapotát, s a következő generációk számára élhető környezetet örökül hagyni.

Szerintem elképesztően fontos, hogy időről időre képesek legyünk túltekinteni a saját határainkon, és olyan kezdeményezésekben is részt vegyünk, amelyeknek nincs azonnali és látványos haszna… sőt, lehet, hogy soha nem is fogjuk élvezni az eredményét. Lehetséges, hogy a társadalmi egyenlőség, vagy az egyensúlyban lévő természeti környezet a mi életünkben már nem fognak megvalósulni, de – pusztán azért, mert lehetőségünk van rá, tennünk kell értük.

Kiemelt kép: Aneta Pawlik

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.