Egy hónap appokban

Végre lecseréltem a telefonomat – azt, amelyikre nemhogy nem fért rá egyetlen app se, végül a saját oprendszerét sem tudta frissíteni, mert nem volt helye. Az új készüléken meg annyi hely van, hogy valószínűleg soha nem fog betelni, úgyhogy időről időre átböngészem az appokat, hátha megtetszik valami.

Az elmúlt néhány hét tapasztalatai alapján nem nagyon vagyok egy appos felhasználó.

Az Insight Timert két éve használom és szeretem, de a hasonló slow lifestyle, vagy journaling appok nem ragadják meg a fantáziámat. (Egyébként nagyon szeretnék rákattanni a naplóírásra, mert amikor éppen naplóírós fázisomban vagyok, akkor jót tesz, tényleg segít rendszerezni a gondolataimat – de azt el sem tudom képzelni, hogy telefonon írjak naplót.)

Van még a Slowly, ami egy olyan levelező-app, ahol a földrajzi távolság függvénye, hogy mennyi idő alatt kapjuk meg a leveleket. Nyár óta közel 50 levelet kaptam, de valójában két levelezőtársam lett, egy német és egy japán nő. Különleges élmény velük levelezni – egészen más perspektívát ad a kommunikációnak, hogy nem instant üzenetváltásokra épül, hanem… ki kell várni, hogy megérkezzenek a levelek. Pedig amúgy néhány óráig vagy 1-2 napig mennek csak… de mégis, kicsit jobban rákészülök, mikor nekik írok, és, azért, amikor a japán levelezőtársam küld egy képet az erkélyén lévő fémdézsáról, amiben a tavirózsái nyílnak, és a koi halacskái úsznak… az mesebeli.

Teljesen más műfaj, de a hónap nagy felfedezése volt számomra a FitOn. Ez egy fitness app. Olyasmit kerestem, ami segít, hogy ismét rendszeresen mozogjak – és ez abszolút telitalálat lett. Eleinte jókat mosolyogtam rajta, hogy mindenért megdicsért: első edzés, első teljes hét, ötödik edzés, tizedik edzés… Mostmár ritkábban kapok badge-t, de beszippantott a versenyszellem, és nem akarom megtörni a nyerő szériámat 🙂
Be lehet állítani, hogy mennyit szeretnénk edzeni egy héten (alkalmak száma és időtartam), és hogy milyen típusú mozgásokat szeretünk. És akkor hét elején ennek megfelelő videókat ajánl fel. Nekem volt már, hogy 1 tetszett, a többi nem – ilyenkor nyugodtan lehet böngészgetni és másik videót választani. Azért én elég lightosan edzek csak, gyakran egy jóóó nyújtás a napi adag – de volt már, hogy HIIT, barre vagy pilates videóra tornáztam a nappali közepén, a kutyám legnagyobb örömére.

És letöltöttem egy appot a tesóm javaslatára is. Az Euclidea egy jópofa, geometriai feladványos játék. Eleinte egész barátságos, és többé-kevésbé az áltsulis meg gimis emlékeim alapján sorra vettem a kihívásokat – de két nap után határozottan kezd eldurvulni 🙂 Olyan feladványok vannak benne, hogy például másoljunk le egy szöget, vagy daraboljunk fel úgy egy téglalapot, hogy rombusz legyen belőle, vagy írjunk kört egy paralelogrammába. És akkor van mondjuk egyenesünk meg körünk, amit felhasználhatunk a megoldáshoz. És az egy dolog, ha sikerül teljesíteni a kihívást, mert még az is meg van határozva, hogy hány lépésből kellene elérnünk a célt (általában kevesebből, mint amennyiből nekem sikerül). Kicsit addiktív… de nagyon szeretem.

S hogy a régi telefonommal mi lett? FB ismerőseim tudják, hogy valahányszor a Café Freibe megyek, elfelejtem lefényképezni a kávémat-sütimet, s csak utólag próbálom bizonygatni, hogy de-de, tényleg ott jártam. (Persze hiába, hiszen tudjuk, hogy ami nincs a FB-on, az meg sem történt.) Ugyanígy sajnos nincs róla bizonyíték, de a régi telefonom a Frei Caféban található Jane Goodall Intézet mobiltelefon-gyűjtőjében végezte. A kampány célja a mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása – különös tekintettel a koltánra.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, így most elhatároztuk, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük. Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, keressen egy általunk létesített gyűjtőpontot, és dobja be a kihelyezett dobozunkba.

Janegoodall.hu

Most volt Black Friday, és biztosan a karácsonyfa alatt is lesz egy-két mobiltelefon – legyen benne sok örömetek ÉS a régit dobjátok bele ezekbe a speciális gyűjtőkbe. Térképes kereső itt!

Illusztráció

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.