Hogyan ne nyírjuk ki egymást járvány idején

Tegnap többször is láttam a Facebookon egy posztot, amivel nagyon nem értek egyet. Arról szólt, hogy van, aki nem érdemli meg az egészségügyi ellátást. Megértem a poszt írása mögötti érzelmeket – az aggódást, a bizonytalanságot, a félelmet. De ha most elkezdünk arról vitázni, hogy ki mit érdemel, ha veszélyhelyzetben különbséget teszünk az emberéletek értéke között, akkor valami olyat szabadítunk a világra, ami még egy világjárványnál is veszélyesebb.

Nincs most itt az ideje a “rajtakaptalak” és a “bezzeg én” játszmáknak. Bíznunk kell egymásban – abban, hogy mindenki megtesz minden tőle telhetőt. Hiszen mi is úgy teszünk. Bíznunk kell benne, hogy a közös célhoz – a járvány terjedésének lelassítása – mindenannyian a legjobb tudásunk szerint járulunk hozzá. És ez nem biztos, hogy mindannyiunk esetében ugyanazt jelenti, nem biztos, hogy mindannyiunk esetében ugyanúgy néz ki. A háttérsztori most sincs senkire sem ráírva.

Én azt szeretném, ha türelmesek lennénk. Önmagunkkal – és másokkal is. Ha olyat látunk, amitől kinyílik a zsebünkben a bicska, nyeljünk egy nagyot, és menjünk tovább, engedjük el. Vagy ha tudunk, segítsünk. De most ne álljunk neki vitatkozni, kioktatni, beszólni, hibáztatni. Most ne. Másra kell az energia.
És, a felháborító dolgok helyett próbáljunk a jó dolgokra koncentrálni. Mert vannak azok is. Nekem sokat segít, hogy a madarak telitorokból csiripelnek, hogy mindennek ellenére megállíthatatlanul tavasz van. Hogy a barátaim – de mindegyik – ugyanazzal a mókás hangsúllyal veszi fel a telefont, mint régen. Hogy a családi telefonálásaink ugyanolyan non-PC-k, mintha csak egy átlagos hétköznap estén beszélnénk egymással.

Szóval, most nehéz, mindenkinek az, de próbáljunk arra koncentrálni, hogyan léphetünk előre. Hogyan segíthetünk, támogathatunk, építhetünk. Majd ha már minden rendben lesz, megint utálhatjuk egymást, megígérem.

Illusztráció

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.