Víztakarékosság, avagy fürödj meg, te büdös hippi!

A környezettudatosság mára bekerült a mindennapi szóhasználatunkba. A tudatos, fenntartható életmódra való törekvés a legtöbbünk számára magától értetődő – a többiek még nem fedezték fel, hogy ez semmiképpen nem jelent fájdalmas lemondásokat.

Az, aki a szűkebb-tágabb környezetével harmóniában akar élni – vagyis hisz abban, hogy az élni és élni hagyni egyformán érvényes a természeti környezettel, a munkatársaival és a külföldi nyaralás során megismert helyiekkel kapcsolatban – ezt egyre kényelmesebben, lemondások nélkül teheti meg. Napról napra bővül ugyanis a kínálati oldal, egymás után jelennek meg innovatív új termékek és szolgáltatások a piacon, s ezek segítenek abban, hogy minél zöldebbé válhassunk.

Egy szó a vízről

Bolygónk kb. 71%-a, testünknek pedig kb. 50-65%-a víz. A tiszta ivóvíz jelentőségét senkinek sem kell bemutatni, még akkor sem, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy csak a csapot kell megnyitnunk érte. Sok szó esik róla, hogy az élelmiszeripar és a divatipar is rengeteg vizet használ (el), ehhez képest kisebb, de semmiképpen nem elhanyagolható jelentőségű saját háztartásunk vízfogyasztásának optimalizálása.

A lényeg most is az egyensúlyon van – tartsuk szemelőtt a víztakarékosságot, tegyük meg, amit csak tudunk a pazarlás elkerülésére, de ne hajszoljuk magunkat olyan megszorításokba, amelyek már rontják az életminőségünket.

Illusztráció

Víztakarékosság reggeltől estig

A vízfogyasztás csökkentésének legegyszerűbb módja, ha kevesebb vizet használunk: elzárjuk a csapot fogmosás közben, vagy fürdés helyett a zuhanyt választjuk. A víztakarékos mosó- és mosogatógépek mellett azzal is csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat, hogy olyan vécétartályt választunk, amellyel szabályozható az öblítéshez használt víz mennyisége.

Nem bonyolult az sem, csak egy kicsit más, ha egy-egy megszokott pipere vagy háztartási termékünket vízmentesre cseréljük. Néhány éve már ismerkedünk a samponkorongokkal, tusfürdő tömbökkel, és a mosódióval – és ez még igazán csak a jéghegy csúcsa.
A fogmosó tabletták első pillantásra cukorkákra emlékeztetnek, valójában ugyanolyan hatékonyan tisztíthatók vele a fogaink, mint egy hagyományos fogkrémmel. Mivel ezeket a termékeket üveg vagy alumínium tárolókban vásárolhatjuk meg – esetleg újrahasznosított papírcsomagolásban, – az egyszerhasználatos műanyag fogkrémes tubusok miatt sem kell aggódnunk.

Illusztráció

Mi jöhet még?

Azok számára, akik érdeklődnek az új, akár részben még fejlesztés alatt álló, termékek-találmányok iránt, kellemes kikapcsolódás lehet a Kickstarteren böngészni. A rengeteg kategória közül kiválasztható az “Environmental”, vagyis a környezetvédelemhez kapcsolódó innovációk. Az itt szereplő, finanszírozásra váró projektek közül sok foglalkozik az otthoni növényneveléssel és a függőleges kertekkel, de ugyanilyen népszerűek a műanyagszennyezés csökkentéséhez kapcsolódó ötletek is. Nem kell sokáig böngésznünk akkor sem, ha a vízfogyasztás minimalizálására keresünk innovációkat: nekem most a tabletta formában elérhető fürdőszobai, általános és üvegtisztítószereken akadt meg a szemem. Ezek a természetes, nem ártalmas összetevőkből készült tabletták fél liter vízhez keverve néhány perc alatt tökéletes tisztítószerré alakulnak át. A tablettákhoz vásárolhatunk szórófejes üvegpalackokat, de természetesen otthoni, meglévő palackunkat is használhatjuk – újra és újra.

Perspektívaváltás

A fenntartható életmód egyik alapköve az, hogy tudatosítjuk magunkban, valójában mire van szükségünk. Amikor sampont keresünk, a hajunk megtisztítása a cél, s ehhez képest minden más (pl. a csomagolás) felesleges. Lehet, hogy némi utánajárást igényel, de egyre inkább úgy tűnik, ha keresünk, találhatunk olyan megoldást, amely tűpontosan reflektál az igényeinkre, és nem kell hazavinnünk semmi olyasmit, amit aztán nem fogunk használni.

Az is előfordulhat, hogy egy már régóta ismert, ám nem túl népszerű termék újraértelmezése lehet a megoldás. Egy svájci formatervező a hagyományos szappanokat pozícionálta újra találmányával. Ezek a szilárd szappanok, bár környezetkímélőbbek folyékony alternatíváiknál – s ráadásul remekül szállíthatók-tárolhatók csomagolás nélkül vagy minimális csomagolással – általában rohamosan veszítenek vonzerejükből, amint elkezdenek felázni a tartójukban. Natalie Stämpfli designer egy olyan “szappanreszelőt” álmodott meg, amely minden kézmosáskor egy adag szappanreszeléket szór a tenyerünkbe. Így elkerülhetők az olyan kellemetlenségek is, mint a kezeink közül kiugró és a fürdőszoba kövein vígan tovacsusszanó szappan.

(Az már csak ráadás érdekesség, hogy a szappantartó egyes részei tritánból készültek. Ez egy BPA mentes műanyag, és az az egyik jellemző tulajdonsága, hogy felületén nem képződik biofilm, így nehezebben tapadnak meg rajta a baktériumok. Forrás.)

Illusztráció

A tanulság tehát az, hogy sem a fenntarthatóság, sem a víztakarékosság nem ördögtől való. Ami viszont biztos, hogy meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat, új nézőpontokat és szokatlan megközelítéseket kell kipróbálnunk, hogy megtaláljuk azokat a megoldásokat, amelyek hozzásegítenek a zöldebb életmódhoz, a felelősebb fogyasztóvá váláshoz.

Nyitókép: Dan Smedley

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.