Műanyagmentes július, 2020-ban

A műanyagmentes július mozgalom Ausztráliából indult, 2011-ben. A Plastic Free Foundation alapítója, Rebecca Prince-Ruiz kezdeményezéséhez mára milliók csatlakoztak – s a kampányszerű műanyagmentesítés sokuk életében tartós változáshoz vezetett.

Számomra különösen örömteli, hogy egyre többen beszélnek arról, a radikális zero waste életmód helyett sokkal célravezetőbb saját magunkhoz képest minimális környezetterhelésre törekedni. Én is abban hiszek, hogy a szigorú önsanyargatásnál jobb, ha egy hosszú távon fenntartható, kellemes érzésekkel eltöltő egyensúlyi állapotot célzunk meg. Azt hiszem, sokkal inkább kedvet csinálhatunk a tudatos életmódhoz azzal, ha megmutatjuk, hogy nem csak egyfajta helyes megoldás van. Hanem éppen ellenkezőleg, mindenki megtalálhatja a neki komfortos, vállalható alternatívákat.

Idén ráadásul a világjárvány, és az ehhez kapcsolódó tudatos vagy tudatalatti aggodalmaink nagymértékben beleszóltak a fogyasztási döntéseinkbe. Saját magamon tapasztaltam, hogy – bármennyire is szerettem volna elkerülni – több csomagolóanyagot használtam az elmúlt hónapokban. A sok házhozszállítás, és a tartós(abb) élelmiszerek választása a korábbihoz képest jócskán megnövelték a hulladéktermelésemet.

Igyekeztem odafigyelni arra, hogy amit csak lehet, homogén összetevőkre szétbontva tegyek újrahasznosíthatóvá, így a papírt, egyes műanyagokat és az üvegeket. Kutyás háztartásban pedig a kisebb műanyag zacskóknak általában van még egy fellépésük, mielőtt a kukába kerülnek, így ezekkel kapcsolatban a reuse valósult meg.

Ám akármennyire törekszem is rá, néha visszalépek a saját fenntarthatósági utamon. Mindig rossz érzés, amikor egy jól bevált megoldás valamiért többé nem tud működni, és – átmenetileg – kompromisszumot kell kötnöm, valamely számomra fontos elv terhére.

Az elmúlt hetekben nem találtam a boltokban a szokásos fürdőszobai tisztítószeremet – amely környezetbarát volt, kedvező árú, és remekül ellátta a feladatát. Nehezített pálya, hogy nálunk nagyon kemény a víz, naponta takarítom a mosdót-kádat-mosogatót. Ez a megfelelő tisztítószerrel pár másodperces művelet, fel sem tűnik. Az viszont igen, ha az alternatívaként vásárolt, ugyancsak környezetbarát tisztítószer nem segít a problémán. Ilyenkor duplán vagyok mérges – sokan még mindig arra hivatkozva zárkóznak el a természetes összetevőket tartalmazó tisztítószerektől, hogy nem elég hatékonyak, így a környezetbarát márkáknak nagy a felelősségük. Amikor egy ilyen termék minimálisan sem teljesít, az egész termékkategóriát járatja le. (És ezt még lehet fokozni a túlárazással.)

Így aztán néhány nap elteltével megint csak a boltban találtam magam, és a tisztítószer kínálatot böngésztem. Végül a Cif Ecorefill utántöltőre esett a választásom (#notsponsored). Valószínűleg ti is láttátok a reklámot, a lényeg az, hogy a kb. 1 decis kis műanyagpalackban koncentrátum van, amelyet egy szórófejes palackba töltve és vízzel felengedve 7,5 deci tiszítószert kapunk.
Az Unilever nagyon megosztó márka – de ez a koncentrátumos megoldás fontos lépés lehet részükről az etikusabb működés felé.
Először is, a csomagolás nemcsak kicsi, de újrahasznosítható is (a megfelelő hulladékfeldolgozóba kerülve, persze). Másodszor pedig, az itthonlévő, más márkájú flakonommal is kompatibilis.

A tisztítószer egyáltalán nem környezetbarát, és ez rossz érzés – de a legjobb tudásom szerint most így tudtam megoldani a problémámat. Az elmúlt hónapokban sok “rossz döntést” kellett hoznom, azt gondolva, hogy ezzel nyerek valami fontosabbat: megóvhatom a saját magam és mások egészségét. Persze nem tudom, hogy ezen múlt-e, de mindannyian jól vagyunk. És próbálom nem utálni magam amiatt, hogy közben felelőtlen fogyasztó voltam.

Szóval, az idei műanyagmentes július arról (is) szól, hogy a körülményekhez képest tegyünk meg minden tőlünk telhetőt – és térjünk vissza a jó szokásainkhoz, amint alkalmunk nyílik rá.

Illusztráció: Etienne Girardet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.